公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
私人公司打工咪又係靠老細養你
你老細係咪日日係度心諗你班撚樣咪又係靠我養你咁呀
無伙記開工 老細賺條毛?

但無正苦班人開工 例如前排wfh 香港一樣如常運作
正苦工=番工睇咸網上網打機
講撚到wfh係唔使做咁
要返office果日咪又係做到冇停手
不如樓豬開過新post
冇啦啦有d癲狗入黎搞事
佢地一定好鍾意返工
有得蛇 你估佢地唔想咩
你咪同你老細講叫佢求你返工
無左你唔得呀嘛
佢有撚膽咩
日日返工見到老細咪又係成隻死狗咁
睇見都覺得肉酸
諗起個窮酸樣
要有幾低人工先會葡萄aco pt 3 人工
我淨係知上年麵加薪都未撚還
唔係準備拆樓咩?
警察加
蔡sir 辛苦到腰痛到偷閒揼骨俾人捉黃腳雞咁慘

其他人減
你自己覺得如常係咪其實代表你喺社會入面係冇乜角色?好簡單你問吓拎津貼啲人嗰排遲咗拎錢係咪生活如常。重有喎緊急服務都係要開工冇wfh的
睇死你班唔係警察既公務員走唔到,最多咪上網屌兩句,星期一準時返工啦
返工果日要ot
唔洗返果日要返去做嘢
假㗎啲wfh
不過連登標準黎講一定係公務員能力低 做嘢慢 先會係咁

當然...有好多老屎忽係屋企r春袋 office hour搵唔到人
唔做野又要屌唔做野
做野個陣又屌人港奴,黎生,香港人好鐘意返工

又話公務員冇技能出返黎私人工冇人要,就算真係冇人要
其實香港大部份打份牛工既一般人有咩技能咁把炮,我真係諗到爆哂頭都諗唔到轉行咪又係重新黎過

又話公務員全體都係廢人,唔需要
次次一有人問消防救護郵政水務渠務等等唔見左D野邊個搞,全部潛哂水唔識應

永遠都黑警黑警黑警黑警,18萬公務員全部唔係aco就係黑警,掉返轉問你地自己個老細/校長都係愛國既係咪即刻唔撈/退學,又唔應總之我唔駛宣誓,我就算幫共產黨打工都無問題但係你宣左誓就唔得

最後就係話公務員為份糧唔走就係仆街
有邊個返工唔係為份糧唔係為份糧個D點解返工個陣唔叫老細唔駛出糧比你

其實真係有冇cctoy出黎解釋清楚個標準係點set,日日呢D批鬥post講黎講起都係個幾個point掉返轉問你地就個個唔應繼續鬥
博唔刀
成班讀緊書諗住fg 50k/五毛出黎吠
香港公共服務點運作都唔熟
唔怪佢地見識少
但唔好衝出黎柒
消防收檔啦 加佢老尾
我都仲等緊嗰個MT 仔share 稅單, 睇下佢點樣我地
見到就嘔心 口講共渡時艱要一齊捱 點知就剩係現職公務員 自己份長糧就坐低2%咁加
唔通加你班入境狗?
根本jre嗰post入面啲人先係最正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞