公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
所以要幾市井, 幾無知識嘅人先認為自己有資格養起公務員?

稅收呢, 係班大媽沙比多嘅, 大媽沙咪又係養佢地嘅大僱主. 講閪咩
減薪?問準公安部未!
一年薪俸稅600萬 啱啱好你一半人工係由香港7,000,000市民每年直接比架傻仔

仲未計高地價高間接稅,買樓地價比一皮政府同印花稅果d最尾咪又係約你班垃圾
600億*
傻仔? 你post 稅單先講啦屌你個老母.
其實你講條友扣左公務員交既稅未?
另外全港打工仔比得起咁多咩
咪又係D大老闆比既,講經咩
抵你做走狗公務員啦又冇腦又暴躁
600 億裡面你佔幾多錢呀, 你佔到一個億先大聲講嘢啦仆你個臭街.

600 億裡面有幾多係公務員交翻出來呀臭閪
扣完咪又係咁
4百萬打工仔 公務員佔18萬人
18/400 微不足道
o n 9
你2017年嘅MT 咪又係大公司死狗一隻, 屌你都唔撚敢屌啦仆街
你地交稅d錢咪又係靠納稅人供養
收撚皮啦垃圾
工都轉過幾份啦
好似你要吞聲忍氣做走狗咁慘咩
4百萬打工仔有幾多要交tax? 18萬人公務員裡面隨時交左3 4成salary tax 啦, 訓撚醒未呀你
post 稅單啦柒頭, 17 grad 嘅小朋友, 交到廿萬先出來柒啦
4 年轉幾份工, 你個人咁jumpy 好打極都有限啦
on9報稅單又點? 幼稚
你巴閉極咪又係Office仔
好嬲好嬲 講中左走狗依個痛點
係個簽左賣身契既officer
係呀, 淨係計我3 層樓仔3 個車位仔, 我呢度都交5 60萬stamp duty 啦, 你呢?
私人工唔Jumpy先奇
慘得過你無得簽? on9 仔, 報稅啦柒頭
好撚勁呀 Officer 人中之龍
話人無能力,明明無能力先會做公墓員
jumpy 都唔係一年跳一份啦

我都做過corporate 嘅HR 嘅
醒目仔你交幾多稅呀?冇十萬你就收聲行埋一邊唔該. 交個一萬幾千你當自己冇份用?你屋企學生教育阿婆醫療唔使錢?圖書館體育館運動場泳池沙灘唔使錢?公屋津貼唔使錢?當你以上都真係冇份用, 水電煤巴士地鐵津貼, 公路基建保養街燈服務你有份用喇掛. 你個小小錢都唔知夠比邊樣唔好話出糧比公墓園. 你都係享受緊大媽沙資源咋傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞