公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
當aco max point計,比盡減1% 咪又係減幾舊水,洗唔洗咁介意
出面咁多人減左人工,仲好唔好意思唔減?
出邊d人10%20%咁減
依到減0.x%就想斬人咁,都痴線
大佬,加返啦
上年唔加又話怕民怨,又話疫情
今年又唔加,好多怨氣架
過隔離bonus post睇啦
應該會話考慮曬好多因素,當中又乘機講下自己點勁

包括確診數字下跌同疫苗普及程度,同埋準備開關,經濟即將復蘇,最差環境已過乜乜乜,
同時又多謝公務員抗疫付出左乜乜乜

所以最後決左凍薪,激勵公務員士氣
未頂盡pt個加數係複息咁計
屌你老母啦你拎幾舊捐去612 都唔肯啦
下...依家又話出邊多人減人工
琴日先有人話出邊D人行行加人工
出面啲人夠有拎幾個月b仔啦
減無問題
咁上年加嗰d去左邊
介意呀
幾舊水夠我買一星期生活日用品啦
屋企放眼每樣野都係錢
重點係上年有得加又唔加

連登仔話自己逆市加薪,行行加人工,派埋bonus,未聽過裁員喎
想睇下今年華員會班撚樣會講d咩
你又知我冇?
幾舊水都咁介意就咪做政苦,跳返出黎年年雙糧bonus啦柒頭
問題係你人工低啫

班本身高人工,WFC
真係咁好笑既
琴日先話又唔知幾多個月糧,又唔知出左幾多幾多花紅
又話咩今年加左薪,係你班公務員減
琴日就大大聲話加,今日就黎打返自己塊面話出邊減呀?
咁你地講哂啦
加又話自己加多得,減又話減到離哂地
好嬲好嬲!
要求凍薪三年

工業行動?不了
屌啦星,aco依d低級公務員overpaid過私人市場一半都唔知足減少少係到嘈,永續加人工好冇?
公務員最聽話,叫你宣誓就宣誓打針就打針
搞咩工業行動傻撚左?
有就show單啦柒碌
咁點解公務員加人工你又咁介意,唔滿意咪跳入黎做囉柒頭
減1% 好嬲咁喎不過你吹得政苦漲咩
中低繼續加
成班癲狗上網屌就叻
減1%就發晒癲,出邊比人炒果d係咪要斬死個老細?笑撚死
鐵飯碗仲唔夠,仲要求年年加,笑撚死
係啦
所有公務員都俾你激到生蝦咁跳啦
你show埋張單出黎我地仲會俾你激撚死添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞