公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
真係, 真係無能力. 咁請問你click 入來做乜鳩?
佢好嬲
同咩現實中我一拳打死你果D毒男一樣
班(簽左賣身契)既公務員以打40年工
拎個荷蘭蓋(非999.9k金)為榮
所以我咪叫條臭閪po 稅單囉, 我等緊呀
依個post好玩 今晚再覆
你post 稅單啦. 嬲, 嬲咩姐? 睇下你比到幾多錢我, 我多謝你呢個大乾嗲呀
你唔好柒到敗走呀 diu
大把連燈仔讀緊書,住公屋幻想緊自己交好多稅益政府
連登仔個個fg50k,淨係佢地份稅已經包哂全部有突啦(笑)
下?
咁撚快縮沙?
稅單呢?
留名學嘢
你以為50K 比好多稅, 養得起d officer?
唔知啦,不過佢地咁有能力,唔出奇
真係學佢咁講,扣18萬人
果到3百幾萬既打工仔有幾多真係要交稅? 要交果D都係幾千蚊
個個百萬年薪咩
下下講交稅養人 你交10億稅咩
我勸你出去睇下Officer Grade AO EO果啲請咩人 做人唔好咁井底
呢條友 17 年嗰陣做bank MT, 我比盡係真MT 咪5 皮嘢人工, 我當你而家轉工頂多咪8 9萬, 養起公務員?

嘩睇得8 9萬好多喎
又唔好咁講, 我都係三大兩master, PG dip + PhD candidate 姐, 柒頭一名無能力
大陸公務員既收入唔係靠份糧啦你懂的
佢地仲有好多津貼
跟大陸果套,係你地出邊打工既慘,唔係公務員慘
到時政府一炮過買哂D樓,比哂D公務員住
你咁樣叫人點駁 ,呢班友交到咁多稅既就唔會上連登葡萄人做怨婦啦
大陸公務員有伙食津貼, 住房津貼, 汽車津貼, 花紅獎金....未計收片..你真係想轉大陸個制度?
靠基本工資公務員死得啦
中國公務員好多福利可以拿
如果唔係 中國又點會成班名校畢業去報公務員

逾150萬人報名參加國家公務員考試 競爭激烈職位「三千選一」
死狗都唔使好似你地咁宣誓先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞