公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
最多屌幾聲咪又繼續番工
咪係,唔通出黎遊行示威咩,議會又無民主派
上面講到咩EO請嘅都係人才 笑人地MT
返工寫下minutes,下欄文書衰過大學庄務嘅人才我的朋友一下就quit左
學689話齋,三流人才從政
連從政都唔係,純粹打工overpaid嘅算第幾流
耍廢就搵到錢,dare not有一刻話鳩啲富二名流靠父幹添呀double master .. 三大
咬人入唔到政府
自恃份工完全唔反映現實能力下,都係會有人工加;without any institutional check
就心照啦double master
課金粉飾個empty profile入政府咬糧咋嘛舊錢唔夠喺美國讀個LLM
我講完我background 都話撚左係無能啦. 我又頭到尾都無懶醒過你咁大反應做乜鳩?
仲有, 我都無講過我係O. 唔好太嬲啦, 嬲到睇唔都字好樣衰架
喂你叫討論完架喇? 你唔好真係比人睇死啦. 又話討論? 又話養起我地? 張稅單呢? 我都話要多謝你養我呀大干爹
我冇話你O喎,你問返人知唔知AOEO請緊咩人嘛
咪請緊啲牛劍倫敦,後生就疊埋心水耍廢撈唔掂私人市場想咬糧個啲囉
我開掛我自豪,呢個main theme黎
然後就左r學歷右r同儕profile黎遮醜

真係唔係話要咬鳩其他公務師傅
只係你又話無能又拋學歷
咁係點,想顯示啲咩,顯示貴局都係一擔擔?
自欺自己能力過得去呢下真係訓左喺到
自欺然後lead住peers欺人嘅人
先搞到特別想搶口同你嘈
認自己係咬糧咪好地地,心理又要開self defence
第時紮完都撈唔郁呀師傅
我係咪empty profile, 我都叫響corporate 做過, 我唔係完全empty 嘅. 唔怕話埋你知, 我係揸住個牌嘅experience hire 入去做. 我洗唔洗課金粉飾個profile 我就覺得唔需要lor.

講真, 錢我真係唔多, 所以我唔會洗錢讀書囉. d 錢用來買下d 低級資產收租算啦
吹咩政府就係一班廢物但有錢有權
玩到你班香港人死
再嘈拉你入去坐
你睇來好嬲喎. 想同我嘈? 我就偏唔你嘈喎. 你繼續啦
我偏唔同你嘈, 都唔知你咩料. 無啦啦同你嘈咩姐.
掉完學歷又simultaneously笠個頭盔disclaimer話定自己廢,搶佔道德低地,呢啲方式好無賴好cowardice而你唔覺

唔嘈喇算喇
#810 summarizes it well
哦係咩? 我真係一直都覺得自己好廢. 我無能耍廢咬糧丫嘛. 既然我都成功耍廢, 入去賣懶咬糧, 咁我又洗乜洗錢堆砌一堆學歷出來填滿個empty profile 呀. 你邏輯上有無咩問題?

你覺得我好無賴咩? 我肯定講我就唔係省油嘅燈來, 我好多謝你話我無賴喎.

我就覺得咩人睇到d 咩啦. 我廢係事實, 但你覺得我拋學歷, 會唔會係你正中自己嘅短處?
算啦
My accusation: 你本身empty 砌學歷入政府
或者係入完政府砌學歷搏扎,compared to出面嘅人你係rather empty冇乜衝突,唔知有咩邏輯問題。
同埋你成日訴諸情緒,咩你好似好嬲喎、咩正中自己短處?真係好大陸式議辯方法

議論係陳述句為主輔以偶爾嘅反問,用意係指出一啲議題內嘅矛盾點;你問我學歷只係你想摸底黎嘈交,冇回應到我嘅accus
係咁掉無聊問句出黎嘅人只係中學生嘈交,為嘅係要威要勢而唔係materially the issue所以就係似支式外交辭令,一堆冇meaning嘅比喻加啲香港人聽完得啖笑嘅反問,而外交部同小粉紅就會好興奮覺得重擊了對方
唔係拗issue而只係要威勢,lag behind

講完
成篇嘢都係一堆主觀嘅諗法, 我諗你以為會拋窒到人?

多謝參與啦
其實無論你係一般人/廢人/勁人/天才/外星人
總之做正苦就係呃飯食
反正有香港班黎生番工撚養就得, 就係咁簡單
公墓員應該大大聲話我係呃飯食又點☺️,吹咩
777同班狗官班廢柴一樣係咁
你地記住加多d班 做撚到凌晨
供養我地番工打機 上網 訓覺同睇片

利申:我都想做公墓員

個個人返工都係為份糧架啦
天才同白痴都係要錢開飯
咪係、講到返私人工好偉大咁
咪又係為份糧
話就係咁講
做正苦好似做柱米大蟲咁
感覺就好似 我係柱米大蟲又點 你咪一樣要養我
好彩仲有跳point
私人工都大把老屎忽唔駛點做日日等收工
政府工都有人係開工做到收工冇停手

覺得政府工好做咪入去做,唔明點解咁多人要攻擊人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞