公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
洗閪同班無能力入政府做嘅酸撚連登閪嘈咩....
今時今日樓價已經同人工無關係
你唔覺一有咩不利消息啲真深黃連燈仔就好似開行turbo 慶祝同大肆報道,唔講以為佢地執到寶咁

面果浸就係咩深黃嘅唔入港共做,做左係食人血,所以有公墓園壞消息我要大力開香檳慶祝。但其實底果浸咪又係黃子華
慘到
買左樓嘅 (好多中層公務員都買左), 個個響度騎騎笑啦.

講真, 一日夠過壓測, 樓價升一同銀行轉按套現, 都隨時講緊兩年人工啦

丫係呀, 連登閪, 就算比你地噏中, 真係減都無所謂, 我已經決定來年減幾多, 來緊份生約就加返個租客咁多. (不過就算有得加人工我都會照加租)

講完
識玩,望到我將來條路
應該凍薪多
但減人工政府係做得出,因為睇死你唔會出返私營做
睇唔過眼年年要交稅養你地班垃圾
樓豬仲話咩宣完誓唔會減
正正就係99.99%都肯宣誓
試完水溫,啱喎
更加睇死你唔會走,減得
講到公務員唔洗交稅咁, 你交幾多稅呀? upload 張稅單睇下係咪養得起先啦. 我怕你連養個workman 都未夠錢呀.
呻完未呀?
呻完就乖乖地填報稅表喇
唔宣誓要減都減左啦, 2000 年頭試過啦. 唔洗玩硬捆綁喎
好撚仆街
mpf 65歲或者退休先有得拎
記得準時交 俾人稅局罰錢就唔好啦
政府工呀!衝呀!我好黃㗎!
因住比人狙擊啊
btw, 唔好講呢啲說話啦. 好低智

一個officer I 一個月5萬人工連benefit mpf, 都差唔多7 8 萬一個月啦

普通打工仔我比撚盡你咪交廿萬稅, 好未呀? 養撚到幾多人, 養撚到幾耐呀

睇清楚係交廿萬稅都養唔得幾多個officer, 唔係廿萬taxable income 呀𡃁仔
講真話都唔得咩, 篤中佢地應一應就收嗲架啦
係到9叫個班通常係學生哥多
如果你真係咁睇唔起公務員,麻煩你考到之後post 返你reject offer 既證明係到,否則你垃圾都不如
你話唔差咪唔差囉
外資就慢慢走緊,市場上就慢慢減緊 你估本地會無限接收咩
唔無薪假,唔OT 當時WFH緊咪又大把人係到呻,6點打後比閪老闆繼續催佢做掂份PROJECT出黎 咪又呻唔出OT
咁樣叫FF出邊公司要人OT?
自己入左政府做大半年, 確實有好多老seafood好廢, 無動力做野, 少做少錯既心態好普遍
呢度班公務員做狗都仲咁撚串
交廿萬,唔好話OFFICER
連下邊果班,除返開,都唔知可以每月分到幾多啦

先唔講佢地係咪有班住公屋既
佢地交完稅都係自己享受返,講到交完稅就係佢地養起全港公務員咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞