公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
5% rolling base 你年年5%增長 定one off 8%多? 識唔識計數?
IT加幾百蚊
你個井都幾深下
唔係年年5%增長係咪你補比我?
BYE 同你依D不學無術既人講咁多浪費時間
港鐵夠有公積金,仲出十四個月糧,又唔見有人屌佢地既?佢地都捉跳閘啦,都唔開車啦
你唔係諗住做過世考公務員把撚呀
一樣??但當年真係民不聊生,好慘淡,樓價都大跌喎,而家呢……
唉……當時考入去就緊係咁唸……但係宜家咁既環境……你知d建制派就最唔鐘意公務員架啦,總之過多幾年……大家去續車牌,交稅呢樣個樣既時候,練定普通話啦
出面wfh帶電腦同公司手機日日正常做野呀,你公務員wfh有乜撚野做呀?
打個你字=講緊你?
有無睇到後邊係講文員仔呀
咪扮睇唔到囉
D人最鐘意咁架啦
唔想理既,扮睇唔到
咁係你地老闆閪,唔好瀨人地唔做野
咁你地都講到出邊人工又加得多,又14-15個月糧,又花紅
咁係你老闆出完糧比你要,要你地做咁多
講到你地自己好撚勤力,要做野咁 你老闆比你唔洗做,你咪一樣唔做野
講經咩
ok,我當你講既咩疫情危險輪更乜乜 “入行前知道論” 講得通先
但重點係話十年一度(實際上已經十幾年)既職系架構檢討丫嗎

環境,工作複雜程度,辛苦度,工作量,要知要學要識既野,要負既責,人手既流失同十幾年前比都唔同左啦
舉例:假設,十幾年前,消防全年得幾千宗火警?無乜死過人?咁咪只值咁多囉
十幾年後 ,哇,全年幾萬宗火警,每三兩年死幾件消防,咪變左值得加囉

假設,十幾年前,救護全年得十萬宗case,d救護員平均每日爽yy 出得一兩宗case,其餘時間R屎忽R到消防咁既,又無乜藥可以用,咁咪只值咁多囉
十幾年後,哇,全年接近成百萬宗case,搞到食飯又話好遲先食到,又分幾次食,柯個屎都無時間既,又可以用幾十種藥去幫病人,咪變左值得加囉

所以我覺得加唔係問題,問題係個所謂職系檢討應該要公開同透明,例出point,比理由,比數據
黑警點解要減,因為佢地無紀律,知法犯法,打市民
消防救護點解有得加多d,乜乜77
海關點解有得加,不過一個point,點樣點樣
入境未必有得加,點解,人手足夠,工作量低等等等等

寫晒報告出黎,咁先係真正成個架構檢討囉最好民意調查佔最大影響,你公僕黎,就睇下你既主人(全港市民)滿唔滿意你
咁先對得住全港有份交稅既市民
而唔係閉門造車,懷疑都鳩流流無研究過無做過野,夠鐘就求其俾個建議,太公分豬肉,集體加1,2個point把撚
小佢老母, 加番3-5% , 上年冇加. 仆佢個街.
上年食咗我果d去咗邊
唔食你點幫班狗加point?
一開頭咪話私人市場垃圾文職先要驚政府帶頭涷薪/減薪
係你長篇大論幫公墓員打飛機啫
其實都幾好笑
公務員加薪,你地又話人打飛機
你地班打私人工,係到話拎哂3糧,4糧,又花紅 何尚唔係打飛機呀

話人地減薪就係到叫春,典哂床典哂蓆咁
你地比閪老闆要你返屋企都要做埋D野,無OT錢果時咪又典哂床咁屌

到疫情,你地D被迫無薪假,跟手再比人炒左既咪又係到叫撚哂春咁

唔鐘意見到公務員加薪或者減薪叫春既,大可以唔睇
又要入黎打飛機,自己打完飛機,又話人地公務員打飛機
私人市場做到野 賺到錢就加人工 分花紅
做唔到就俾人炒
資本市場 賞罰分明

公墓員收市民交既稅做唔到野仲老鳳鳩叫加人工

仲有唔好再ff私人市場所有公司都要ot 要放咩無薪假
根本只係旅遊餐飲零售業受影響啫 大市一啲都唔差囉 醒目仔
數學拎F都有兩條傻閪正評
你班走狗真係恨加人工恨到無撚腦
而家數學唔合格都可以考ACO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞