公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
其實15%mpf係每個月額外幫你比多十個%,計計埋埋一年都係多1.2個月糧,私人工好多都1.5/2個月bonus啦
同埋仲要做夠十年先真係落你袋
垃圾IT仔話人地文職垃圾
垃圾文職? 我對上啲啊姐拎緊80K都係要睇cola加人工
倒果為因
明明係因為大環境市道差公務員先會減薪
乜都話私人工好
上年私人工比人炒,比人停職留薪,比人強制放無薪假果時,咪又係屌
係到屌,點解人地WFH 係到屌依樣果樣
跟住自己出過1次雙糧就打撚哂J咁話你班公務員無人工加

加人工又屌,唔撚加又屌
你地打電話去問人野,人地唔聽又屌左先
乜都要屌,乜都要魚旦論,淨係你地自己就加得既
咁你班私人工既,咪唔好撚睇人地加定減人工囉
要跟公務員涷薪/減人工唔係垃圾 唔通係旬工
減係正常
出面環境咁差
公務員仲有得跳point
點樣減都好,每個職都有得1年跳1次POINT
同樣都可以係叫加人工
你出邊果D加左幾多人工?
唔好拎人地加得最多果D黎打飛機同公務員比啦
各自各拎黎比啦
你加幾百蚊,人地公務員唔加薪,單係跳POINT都加得多過你出邊打私人工果D文員仔啦
打私人工果D比人炒左又好
老闆幾閪都好
唔好呻,唔好怨
有人無人工加就發晦氣
等睇遲d大陸公務員落黎掛職取代晒你班本地人
你哋每年薪酬調整係計埋花紅同雙糧入去
啲公務員走狗成日話冇雙糧花紅得啖笑 人工已經包埋
私人工唔加人工既?
你唔識中定英?公務員薪酬調整係on top of私人市場的人工調整再加雙糧花紅做consideration

如果唔係之前點會一年加四五percent咁多??

不過你呢啲低級公務員唔會明 你識咁多嘢就唔會咁撚低級
consider 埋都加咁少,咁就證明佢無良啦
一年5%都少 on9仔
你份花紅都唔會得12×5%啦下話?都唔會比左你問你拎翻啦下話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞