公務員2021-2022年度薪酬調整討論區

1001 回覆
56 Like 312 Dislike
下.. 咁仲要減, police 果d 反而加....
我姑且唔講你地值唔值
但見到你地恨加人工恨到傻之餘, 仲會對呢個政府有希望, 覺得呢個政府會用正常思維諗野
真係覺得你地好好笑
冇錯
我敢講以而家公務員人工計 就算全部劃一 下調 30%
ACO都係會幾十個人爭一個位
簽完紙,前線公務員再強制打針,依家仲話要減埋人工
咁又唔會
做十年先二萬幾
咪傻啦. 包唔炒友, 政府供15%MPF,
包準時收工(起碼8成ACO係);
再加實際上疫情完結薪級表一定年年加返;
一樣係做十年有返三萬幾蚊
又公道d,雖然黑警係賤係仆街
但紀律部隊2020~2021如常duty時,有得WFH 爽yy左唔知幾多個月既公務員你地又係屋企做過D咩?
都已經莫講立在抗疫最前線既救護,佢地都無得加就先真係離譜

同埋呢個係十年一度既職系大檢討黎,2018年已經講緊要做,所以唔關市道事
負評又駁唔到唔出聲
有班友真係去邊都係咁on9
唔知有咩聲好出
就咁8成aco準時收工個數字係邊到統計出黎?
wfh積咗既野咪又係要返黎清返
大陸公務員都減人工啦宣左誓就咪咁多意見帶頭反政府,反中央
我一日WFH都未試過
預左減, 同當年SARS一樣, 不過2.5-3%左右
樓上話下調30%,咁入職得1萬多啲。
正常大學畢業就唔做啦
話就話15%MPF,但要做夠15/18年先有15%。
好景果陣私人工有花紅雙糧。
所以有料有學歷就私人工啦,想懶又穩定先ACO啦
15%mpf 過咗試用已經有啦

公務員減其他打工仔都唔會好過
利申:公司睇公務員人工頭加減人工
咁係啲垃圾文職啫
D人唔會理依D,每年只會屌或者笑
屌就屌點解佢地有得加人工
笑就笑佢地凍薪或減人工

永遠都係捉住果句,有料就出左去搵第2份
點解會屌或笑呀? 佢地屌,係因為佢地加又加唔到咁多
佢地笑係笑咩? 佢地自己有得加有雙糧果時,咪笑人地減或凍薪囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞