細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
每個月大約二千蚊二百蚊零用錢,屋企已經好撚窮

中學一個月二千蚊 零用錢
姐係小朋友就要一蚊都冇?
有時有少少野要買去同同學玩下
唔通又要乞食咁乞咩
佢唔識用錢咪教佢用
其實最好就睇下佢學校左右啲餐廳幾錢餐
例如38就比35蚊佢 要佢自己用零用補貼先知道肉痛 (大前提係唔比佢偷錢)

但如果一直食杯麵都冇計
報警拉柒佢
佢偷長輩嘅錢去課金

叫阿媽老豆 唔好放咁多現金係屋企
ON9 返學個陣不嬲都無零用呢樣野,得飯錢 150蚊一個星期唔計搭車
食完一蚊都唔會淨
窮人有咩資格講娛樂講生活
經濟封鎖
屌你老母2200蚊1個月都叫窮,負皮上一頁
on9港男
偷野都偷到比人發現第日都唔慌成材
comment啲連登仔成班廢佬咁
一味就喺度話阿叔以前當年幾窮點樣捱幾少錢
但係冇諗過而家啲物價貴咗幾多
兒登勿認真
一年前見到lol thresh skin 特價想買唔捨得買
一年後又再一次特價,最後都無無買到
你真係唔知乜叫窮
Cls初中有二千幾蚊零用
認真,我自己都小課過一排
係意識到同一筆錢洗喺其他地方嘅滿足感大好多就無再課過
你試下計返比佢睇:
課一至三單=一兩隻靚嘅figure / 幾盒貴模型/食好多餐自助餐、課多幾單=去一次日本……
睇下佢仲有咩其他興趣,計返比佢睇其實佢選擇咗放棄乜嘢去換抽卡機會
如果佢無其他興趣就搵方法培養下,但本人無心就好難行得通
唔食包,食餐有菜有飯就等於大魚大肉?
你平時係垃圾桶開飯架
樓主講緊家境唔算好、細佬有足夠零用但仲會偷錢課金呢個問題
無啦啦係度拗自己想當年仲窮
係咪食包食到個腦理解唔到人哋個重點

自己唔醒覺無用
我00後,中學嗰時200/week,原來社會已經變得咁快
得罪講句延遲享樂能力低到咁就注定成世廢
成班重點去左有無錢真心定假膠

問題先後
1)偷錢/厄屋企人
2)課金成癮(其實同賭錢差唔多...)而家控制唔到第時自己搵到錢。小則碌爆卡嚟課,大則真係賭錢輸身家。
3)屋企窮唔窮

呢個問題係Universal,日本因為課金呢幾年除左立法要求d Game要寫抽卡機率,仲限幾多歲先課得同比課幾多。

屋企縱容無得搞,高壓又驚佢自殘同偷
你同屋企真心錫佢一定要愈早幫佢脫癮愈好,睇下有無野取代到手遊/課金(刺激、滿足感、認同,etc)

搵社工戒賭會係一個option而家課金都開到case
係,教就梗係要教啦。
唔係話一蚊都唔可以有,但用慳錢唔食野去買野就真係唔理想。
未返工已經一個月幾千蚊咁課落去,呢樣野本身都有問題啦
比得個2千零用
幫佢刷過有錢人家幾萬零用咪得
食lunch $50 早餐$20
放學食下野都仲未計
仲未計間唔中出去食下放題 搭車
2021 年 一個月$2200 其實唔多
我一個月先得800
每個月可以慳返二千蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞