細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
以前見到D同學放學可以買珍珠奶茶/星期六日去食韓燒好神奇
自己返學日有30蚊食飯錢 另有每月150蚊車錢
屌你多幾十蚊洗死咩
依家養狗呀?
個重點根本唔係多與少
係佢用係唔適當嘅地方同埋佢偷錢
成個post就衝出黎話自己細個幾窮幾慘
連個細佬既食飯錢都唔抵得
當生小個
屌你老母又係記者作故仔再上嚟抄po啦
窮撚父母咪一樣係窮養

咁都叫貴養咪撚生喇😂
有2200咁多,你方佢唔識買數據卡咩
依家一個三文治都十蚊
點搭車食飯十五蚊搞掂

收返埋你啲廢老口吻啦
講真 3個月課成皮野,一個月3300 。
你課到咁多,就已經代表左你行路都返到學,夜晚老豆老母包曬。
lunch 淨係食個10蚊既杯麵,22日都只係用220蚊。
癲起上黎唔撚食lunch都得。
咁淨底3000蚊做咩?咁就緊係all in落去隻game到架喇 。
咁撚有錢都話窮?
可能3300係咁啱個排比較多,我當你2200一個月你咁課都課到2000之餘都餓唔死先啦。
仆街 每個月先得100蚊增值八達通 每日30蚊飯錢
同我講每月有2200叫窮

想當年為左買隻PS3 game草足幾個月仲要買到隻垃圾game就功唔開心 成日玩完就賣番啲game出去
邊到咁平

7仔都20蚊
無信用卡點課
上市公司董事 睇情況既 有D唔係想像中揾咁多
cut loss斬倉是常識
想知有幾窮,係咪食少一餐飽魚都唔得果d家庭?
同佢講再係咁就cut鳩佢零用錢,佢偷錢就扮報狗嚇鳩佢,一係就偷偷地講但專登比佢聽到
咪8年前
計車錢+電話費
唔知點解變咗鬥慘post
一路話當年當年 幾錢幾錢
講埋咩年代先有參考價值

話食二手飯 話行路翻學嗰啲
咩年代呀 進步吓啦
每個世代都自己要煩嘅嘢
唔係一句當年就要下一代受翻

今時今日去茶記食個飯都3-40
車錢計最平俾佢
月頭俾完 話撚知佢點洗
洗撚晒唔好喊 食屎食樹皮自己諗
佢同朋友出街就俾個budget佢
出完 叫佢留單影相prove
冇prove就識做啦 喺下個月成條數扣

偷長輩錢就以後扣數
長輩偷sip錢俾佢就收一半走
長輩黑面唔撚好理佢 wfc
我諗係點樣令佢係生活中搵到滿足感同快樂感
佢有呢啲滿足感同成就感
佢嘅打機行為就會慢慢改善
窮撚邊會有零用
有邊個細個唔偷老豆老母錢
最後咪又係比人鬧到仆街就冇再偷
課金打機有咩問題,不過偷屋企人錢就唔岩lo。
樓主應該好好訓示下細佬,咁細個偷錢大個仲得了!
佢既零用錢你真係無權過問,食杯麵佢自由黎。
總知零用錢就係咁多,唔好俾多俾少。
不過咁細個有2k2好羨慕,
想當年讀書無零用錢,每日返學搭車食飯$50。
溝女都無錢,都係中3返pt先有錢約女同學去街
而家d後生真係好幸福

利申:我都個個月課幾千蚊打機
窮人生仔正仆街
要怪就怪自己老豆老母
Between 宜家返學大多數半日only,$1200計多左添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞