細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
班連登仔當年冇2千蚊一個月眼紅唔抵得

要少過佢當年先叫正常
既然俾錢佢都係拎嚟課金 課完捱杯麵
咁直情唔好俾零用咪得
反正唔俾錢佢就食杯麵
俾完錢佢都係食杯麵
btw咁你有無同父母講佢有呢個問題先
呢d先係正路
教識佢負責任同理財
點解佢話“啲錢比咗佢就由得佢用”會係啱

跟本由得佢亂用錢已經成件事錯哂

本身飯錢車錢就一定要用喺原有目標,如果佢唔駛食飯就唔可以比咁多佢,因為多咗出黎佢只會亂用咗。

佢咁課法,6年中學咪要比佢敗12到18萬?所以呢度咁人話你屋企好有錢可以比佢咁樣敗。

十幾萬可能都係小事,佢對錢既價值觀錯就重大鑊,可能會一次有一次咁借錢去賭去玩,到時你全家次次幾十萬咁同佢還啦
你幾多歲人哋又幾多歲先得㗎。以前大快活夠$20一個餐,依家夠$50up先一個餐,啲錢貶值幾多

你既以前有二千幾蚊先話多錢啫
打7佢
乜嘢game
杯係屋企定係佢買
呢啲真係好難搞,
初中真係反叛得最犀利
最怕佢癲起上黎拎刀斬你地乍
留名等睇點解決

同左呀爸呀媽講先, 再大家傾下, 老豆老母明顯咁節衣縮食話唔夠洗
再逐少減零用咁樣有冇用?

ps.咩game咁好課呀
漏睇, 原來仲要偷錢, dklm仆街仔
收埋啲錢, 睇佢會唔會賣菊花去賺
咪係囉,物價又貴咗,家長想小朋友自己管理交通、伙食、雜費嘅話,2千零都合理呀
唔通話窮就一定要全家無哂尊嚴咁咩
話唔埋屋企人死慳死抵比多啲零用錢佢學理財添
呢個post都幾多窮撚 一個月2000蚊都話多

一係你學生時代十年前 物價平
一係你好撚毒日日放學 假日都唔出街

一個月4000千就差唔多 正常2021年高中學生洗費
你做阿哥快啲同阿爸阿媽講,唔係佢死梗

而家爆大鑊好過佢廿歲先爆

唔駛多講叫佢所有飯錢實報實消啦,無單下個月無錢,買包自己做三文治返學食啦
同老豆老母傾唔好俾細佬知,啲錢逐日俾
飯還飯錢,出街買嘢另外俾,
不過你都要以身試法,唔係細佬又賴落你度
+1,返學先有廿蚊
咁咪係囉
你諗返500 + 每日中午飯錢, 仲有少少零食錢
千幾蚊走唔甩
師兄你都係收聲啦!
人地想解決問題,你就製造問題,你呢啲係害死人
出黎打工,一個月都係用2200蚊
半日都唔會計多
車錢來回, 中午都要食架
唔通日日都餓住返屋企食?
2-3年前我扔舊電腦有再開game d槍已經可以飛天下海
憑本事偷返嚟錢

好快啲報警,唔係過多幾年就上不歸路
我印象中初中都唔係間間強制校內食
不過你將校內食既支出加返落去你份零用錢度, 其實支出差唔多
賣佢個ac啦
課咩game先
大陸game食得屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞