細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
app store果啲好似有得set家長鎖,冇家長密碼冇得用錢

話分兩頭,佢點解會有credit card課金?
中學過海返學真係會窮未計要走黎走去補習
食飯就望住24加到我grad時40蚊
一個月基本開支都2000
入到u反而用少勁多錢
我真係有同佢認真傾過唔知佢做乜搞成咁
我到中學完之前一蚊零用錢都冇
睇住個po 覺得自己好慘
利申學校返屋企十分鐘
每日都行返去食飯,咩同fd 食果啲社交野唔洗講冇
衫就著著姐男朋友啲舊衫,唔洗買
打機冇得課金,冇得玩要月費game, 連單機game 都冇得買
我自己都覺得cls
del佢ac
玩手機驚就去便利店增值itunes

玩電腦驚就steam, gash, mycard嗰啲
好彩me細個課金最多都係$1000自己返工錢
星期六日唔洗食咩
放學買罐野飲下都要掛
咁都要鬥慘
叫佢做電子鴨
兩千蚊一個月....
我以前一舊水一星期渣屌
然後有嘢想買 嗰個星期就日日食包
係到話自己當年都係咁過
又唔諗下想唔想個細路同佢一樣咁過
自己唔係唔知唔夠洗有幾慘

講真個句2000又真係唔算特別多
平日食lunch都冇左一半
仲有一半岩岩好可以約人出下街
買下自己鍾意嘅嘢
咁樣先係基本生活啊嘛

俾我嘅會俾夠3000應該就真係洗得舒服
叫做想買咩可以買唔會太有壓力
再教下佢儲錢等畢業去旅行
到時又唔洗另外俾一筆
諗多左 ex拍拖後都係重度課金 一個月幾千咁課
佢會以為同條女講一個月課幾千會好威代表自己有錢
咁二千真係唔多
同佢講返係飯錢黎
如果佢覺得唔需要食飯既話
咁減到得杯面錢
早餐有幾貴屋邨麵包鋪買個飽賣你7蚊 食足30日都係200幾蚊,冇錢日日食咪隔日食
買衫買鞋又唔洗買好密,儲幾個月錢又係實買到uniquo呢d
係如果零用錢原來唔止飯錢車錢仲要包埋俾濕鳩費就難講d
酋長學人打機

呢啲賭博成癮應該要見社工,你可以同佢講清楚,再發現偷錢直接幫佢Del帳
到時連登仔應該會撐個細佬
啱呀,7仔撈麵都貴咗個double,以前ok啲叮飯10蚊盒,依家30都黎緊喇
個長輩同我細佬係一team,成日同我老豆老母鬧交

我就兩邊都幫,類似中間人,所以佢信我細佬多啲
中5都大, 好難勸
等佢第時中六畢業後叫佢自己搵PART TIME返, 屋企人淨係幫佢交學費同交通費

如果佢中毒太深真係搵幾多課幾多, 依家d手機GAME全部都好涉及賭(運氣)成份, 慢慢導佢戒課金希望有朝一日佢會覺醒
想當年我都係每個月得500蚊零用
初中生2000一個月喎 多過好多所謂有錢仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞