細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
三國志?
其實不如講返正題啦
唔好低估細路打機既決心

我細個老母收走左條電源線,我蚊左電飯煲個插蘇照繼續打
屋企好有錢?
家族做生意有一手?
要倍大每個月用剩既錢,
方法其實唔係好多。
放佢ac上網,好快比人爆到入唔返
我中學00年代尾左右
中學食餐中午飯都35-40蚊, 一個月閒閒地都食足20日
依度都7/800蚊, 連堆車錢搭巴士出下街, 5/600蚊都無走雞
1500蚊起跳先叫做似返個人
痴線 我扣除車錢得$20洗咋!
飯錢逐日俾或者訂學校飯
交通費每星期入落八達通
同朋友出街玩嘅限住一個月嘅Budget 比完洗哂冇
返學行路

晏就食燒味飯20蚊/學校飯16蚊
用零用錢點用係佢既自由
但偷錢就食得屎, 畀我肯定cut鳩佢零用
比錢請槍搵過高課過佢既
等你細佬一on game就追住佢殺 殺到佢無引del game
一次過比又真係會大使左

一係週薪制
成個POST重點都唔係有$2200一個月都叫窮

有時兩老打幾份工 煮唔到飯 咪比多少少錢小朋友自己搞掂
而家個問題第一係個細佬太沉迷課金 寧願將D錢課金都唔食飯
第二似乎係長輩知道細佬偷錢都無咩野咁 細佬唔知衰咪繼續

要解決就要由根源入手 細佬覺得錢黎得太易 佢唔洗點付出月月都穩袋$2200
可以試下轉個方法比零用佢 例如幫手做家務 洗一星期碗=$500咁
咁一黎可以「呀」左佢D時間 冇咁多時間去打機
二黎等佢覺得錢原來係難搵 自然就識得改變對錢既觀念
三黎勞動完會餓 小朋友九成都會覺得咁辛苦先搵到錢返黎 一定要食餐好既
咁佢就會面對個困境: 課金VS食好少少
要佢做選擇佢自然就會將D錢擺去佢最想要既野到/諗方法搵多D錢2樣都要

另外偷錢係好嚴重 你一定要比佢知個嚴重性
首先你要說服兩老嚴懲細佬
如果兩老冇時間 就叫兩老將每個月比細佬既零用交去你手上 由你轉交比細佬 咁你一黎可以控制到細佬既錢 二黎可以叫兩老授權比你教細佬

上面D方法好IDEAL 沉迷打機同偷錢應該好多小朋友都做過
幫佢建立返正確觀念 個問題就應該會迎刃而解
但係細佬你親人 都少不免會語氣差D咁講野
記住比D耐性 慢慢溝通
加油!
無人叫你食三文治 可以去麵包舖買個包 平靚正
每日40蚊咋我 一至五先有
我一個月先五舊水
乞下老母會多幾百
其實就係等佢頭一兩個月大洗
等佢知道冇錢洗係咩感覺
你諗吓冇得同同學一齊食飯happy lunch time冇咗幾多機會social
人係群體動物 冇得social就會怕
"你打機好撚叻又點?到頭來飯冇得你食 幾柒"
但係佢會偷 冇意思
cso2執咗但cso仲健在咁把炮?
你有冇睇我reply #694 last segment
咁你點解唔同個長輩講細佬洗撚晒你d錢?
定係其實係個長輩默認佢洗?

未識搵錢個個月洗兩千太誇張
最重要係佢洗左d唔係佢嘅錢

咪由得佢囉,都中三,咁大個人
揀科都唔加油,第時咪有得佢入乞食科囉
錢唔易賺,不過佢未到會明呢樣野嘅年紀
你老豆又寧願自己辛苦都加錢咪佢
你理咁多做乜

太多人鬥慘開左追故
月月清 無問題
偷錢就絕對唔得。

話哂兄弟姐妹一場,俾最後一次警告佢。如有下次,一定會同父母講
「啲錢係佢嘅佢有權選擇點用」
又岩喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞