細佬課金課到癲咗,點算?

1001 回覆
861 Like 92 Dislike
6年前中學果時屋企人俾$40一日食飯連搭車+冇額外零用錢,果時$40都生活到, 仲要係得星期一至五有。我當依家俾夠$70一日,一個月有4個星期,$1400點都夠生活
我夠想我老豆係李家誠啦
你咁鐘意比 去人屋企識人地老豆老母啦
癲過佢,之後戒課金,證明比佢睇可以戒到

利申: 睇門徒學,但套戲個結局唔係幾好
課完金食杯面即係連埋飯錢,仲想點,洗唔洗執埋紙皮先叫窮😂😂
中學生喎
剩係食lunch+車錢1200蚊夠啦
一個月2200 都算好野
返學駛唔駛搭車
中午食一餐比到盡咪800蚊
一個月一千夠哂
無咖,去到後面要考dse先至覺醒到唔跌唔識醒
我自己同你細佬一樣,作為過來人都係band 1 中學但成個中學都掛住打機,死慳死抵咁課金。
後尾去到asso先識覺醒打咁多機同課咁最後尾係咩得著都無。重要連累學業dse得12分,搞到自己好辛苦先上得返。又要無前途。後悔到依家
建議你關心吓佢學校嘅社交狀況。多數都係出咗問題先會借打機消愁。
希望你比佢睇下喇,救得一個得一個
樓上成堆真係唔好生仔
第日同個仔講老豆當年得幾舊水一個月
就同而家啲廢老一撚樣
我翻學果時300蚊一個月,日日屋企帶飯。300蚊買零食夠曬。
好認真, 咩叫零用錢, 我中一至中三, 都係每星期20蚊
(90後)
上到中四先至有樣野叫食飯+搭車錢, 每星期300蚊, 一直到中六畢業

你細佬依啲無救架喇, 咪由佢課晒啲金, 到日日食杯麵, 佢無晒錢
醒目, 有路數咪識搵啲uncle, grandpa 賺少少.
你地太大阻難, 你小心佢夜晚搵刀斬鳩你
依啲新聞成日有
""年輕父親沉迷手機遊戲 每個月重度課金五位數字 碌爆卡招致家變""
成年都咁啦
你細佬變到今時今日咁 你屋企人都要負好大責任 根本係溺愛
我想我老豆係李澤鉅多D
玩開其他game 啲友成日拎王者比較
比極都冇用 騰迅係壟斷哂個市場
有冇搵社工幫手?
其實課金背後都有啲需要,
代表佢想生活中搵到一啲滿足感,成就感。
Agree,唔成熟唔識諗。屋企肯比都有問題
真,中學要洗幾多啫,電話果啲貴價嘢又屋企人買,就咁1200食飯搭車生活一定夠
而家正正常常嘅學生餐好多都40up 街市兩餸飯都收你30幾 計埋早餐車錢真係冇乜剩
餐餐食七仔撈麵都講得出嘅唔好害埋人地好唔好
不過樓主細佬慳錢去課金真係黐撚線 將啲錢用哂係唔適當嘅地方
番工一個月課幾百都ok,
自己搵到錢就無問題。
偷錢先係大件事
仲係初中就焗佢食學校午餐供應商再cur零用錢啦 慳好多
然之後係你帶佢打機先佢依家仲係玩緊CSO你係咪要負返少少責任呢
成日搵自己黎比
物價、時代都唔同哂啦
你真係窮既自然會諗計
盡量屋企自己煮,自己帶飯

學生黎講2000唔係叫有錢,但我覺得真係唔叫窮啦
無正視佢偷錢呢個行為。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞