「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
法例上寫係可以,實際上批唔批要問返入國管理局
本身自己日文唔係咁好又冇錢先要wh
而家都惟有繼續番工儲錢等批
原付全名叫原動機付自轉車,簡單啲講即係裝咗引擎嘅單車,你用唔使踩嘅單車嘅角度黎睇會愉快好多

想行50~60請考慮原付二種或者mini car

mini car指50cc以下嘅四輪車,限速60km/h同限坐一人,要私家車牌(普通一種)先揸得,好處係有瓦遮頭,唔使兩段式右轉,唔使車檢,唔使車庫證明

Toyota果架coms同i-road都係mini car嘅一種
巴打係咪揸緊
你好似好熟
唔係,不過都諗緊去到日本揸咩好,車站附近通常都有原付停車場,住得遠真係可以諗吓

Btw...COE無事發出,めでたしめでたし
岩岩收到日本寄來在留資格證明,大家係咪都等緊日本緊急事態宣言解除先去申請簽證?
係領事館個網好似話暫停咗樓主之前申請既誓約書之簽證申請只可以等最新3月21解除
有在留資格申請快唔快?
wh係有錢先去
無錢去wh 只係轉個地方番工,唔會有holiday 唔會有旅行
啲台灣人泰國人就係咁,黎到一個月番足30日
識個黑工泰仔3個月無放過假
唔該哂上面各位巴絲好實用
佢地真心態度好好,本身我諗住學樓主自己報,只係上去問下資料,結果佢地勁熱心又解釋得好清楚(同埋我個case又係好複雜),最後搵佢地幫手
最好係佢地respond勁快,夜晚覆完佢email即晚又收到佢回覆好似佢仲心急過你
負責嗰啲同事態度真係好好 跟得足 好詳細
有啲specific嘅問題想問校方佢都會幫你問
但唔知係咪我問題 我有時覺得佢哋啲email有啲1999有時睇完都係直接打比佢地clarify返啲嘢
4月大學入學留名
巴打係咪等緊開返搞簽證?
我已經係日本了
working holiday簽證轉留學
初頭報名嗰期可能比較忙啦
whatsapp email係有啲慢又解釋得唔係好清楚 唔知係咪其他staff覆
打電話指明搵負責嗰位同事問就最好
wh有冇話邊個都道府縣最適合又易搵工又物價低之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞