「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
成件事好低能
係咪姐係要等兩次燈位?
直直經經考個電單車牌好過
正正經經
http://www.moj.go.jp/ONLINE/IMMIGRATION/ZAIRYU_HENKO/zairyu_henko10_20.html

法務省寫咗:任何外國人領有各種中長期簽証,而又需要照顧同供養家人(只限配偶或子女),咁家人係可以申請「家族滯在」簽証

不過供養者要証明自己有足夠財力供養打算赴日嘅家庭成員,以留學簽証計,資格外活動許可最多一週工作28小時,留學生平均月入14萬円,即係你最少要有可以供養家人幾年嘅積蓄,如果你有返一百萬存款都可能批嘅,不過有一百萬港幣就不如申請經營管理簽証,自己做生意,有500萬円做資本就得

同埋留意「家族滯在」簽証只適用於配偶或者子女,父母係唔包嘅,如果要請埋父母過去要申請「特定活動(養老扶養)」簽証,條件係非常苛刻
原付限速30km/h,一般國道行60km/h,佢怕你行30夾硬cut右線轉右會危險

揸開原付通常會唔行大路特登行小路,行小路唔使兩段式,又冇咁多車
學到野thanks巴打
工作假期幾時開翻
日本電單車牌好難考你知架呵?
平既凶宅 我都ok既
追左陣po先發現原來咁多人都等緊開關
想問下有無人同我一樣都係19年第2期WH但係仲未去到
等佢個特別措施等左成年既
我無遇到困難,搵到想租既盤就叫台灣仲介幫我問。搵左三四間就租到了
一直知道既資訊係讀語言學校唔可以帶仔女黎陪讀
即係派唔到家族滯在簽證
通常案例係讀緊大學,修士先申請到

或者可能讀語言學校既話就要好似你話濟
證明到有更加多財力就得?
無研究但想知,之前都有人問過
原付太慢...
如果可以比開到50~60就好方便
円又低水左
宜家個勢,真係唔知做乜小生意好,而且日語又未識。。。。
巴打有咩打算
關西
學一屋四寶頂手拉面店
其實可以自己試下係Suumo/home`s申請
填完表自然有日本地產職員聯絡你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞