「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
呢個post係香港既人仲多過係日本
多數都諗住4月果時可以開學(包括我)
上網睇住先而家
各位決定左4月讀online等開關定defer再第二個學期先讀未?
我諗左好耐都決定唔到想睇下大家點諗
公司有可能可以繼續比我返工要我快d決定
大家都煩惱緊呢個問題
再觀望下,呢排日本有咩消息同確診人數有無下降,如果仲繼續落去,21號緊急宣言又廷長的話,我應該會選擇defer7月學期。
諗住咩網睇好
要睇你讀咩同日後有冇諗住長期留日

可以defer去7月/ 9月嘅應該都係語言學校同留學生課程,普通學校課程應該每年得4月可以入學

同埋如果你想長期留日,畢業後係日本升學,你要留意大部份嘅大學都係4月開學,如果你defer完會令你唔係3月畢業嘅,要留意會唔會影響到你日後報大學

同樣,大部份公司嘅新卒採用都係4月入職,如果你唔係3月畢業嘅,要睇吓會唔會影響到你搵工
我覺得短期內真係唔會再開關住
起碼下一批放寬入境既都係班外國選手先
搞掂完個鎖國奧運先再有下一步
係無下降。仲比對上一個星期多左少少
日本d気象網站應該有
睇下會唔會只比已批左有COE既人。雖然而家都改左有效期變6個月
個奧運又搞到件事有變數
我只可以defer到10月學期 感覺要等好耐又要留係到多半年
其實日本而家都擔心3月尾-4月 卒業+就學果d典禮。
然後又到5月GW。 之後又話7月奧運
你講晒我嘅擔憂出嚟所以講到尾都係硬食online
我都係讀日文呀
之後諗住繼續讀埋專門學校睇下可唔可以係果邊搵埋工生活
真...遲半年即係遲一年搵工
希望佢18號有啲消息公佈同安排,只係廷長宣言的話,我就疊埋心水defer學期算
諗住升學嘅最好確保你可以3月畢業,不論上online或者defer到7月入學讀到第二年3月,因為大部份專門課程同大學本科都係4月開學

如果你7月先畢業就要等到出年4月,呢段空窗期你張簽証可能會過期,咁你就要先返香港再報學校同申請留學簽証

畢業後延長一年嘅特定活動簽証只適用於大學同專門學校嘅畢業生
多謝巴打詳細講解
我仲以為特定簽證只要留學簽(語言學校)都可以轉到
又少左條路行
留學簽轉working holiday又要向香港先轉到,真係好sad
而家有份「国家戦略特別区域海外大学卒業外国人留学生の就職活動支援事業」嘅特別簽証,就算只係語言學校畢業,只要符合某啲特別要求都可以申請一年嘅特定活動簽證

具體要求:你本身係大學畢業, 你住緊嘅縣、市係「国家戦略特別区域」,你係語言學校嘅成績同出席率都良好

http://www.kantei.go.jp/jp/singi/tiiki/kokusentoc/r020214.html

不過見巴打打算讀語言學校再報專門學校,相信都唔係大學畢業

Btw...聽人講如果你想係日本申請工作簽證,你一定要係大學或者日本專門學校畢業, 除咗某啲特定技能簽証
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞