「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
信政府唔驚

琴晚12點仲係酒吧
住個間民宿黎左班鬼妹鬼仔好癲好chill
根本冇人信政府D人照出街照去玩
政府自己都唔驚呢下先得人驚呀麻
成個行政過程慢到一個點, 好似前幾個星期大阪緊急狀態之前,
個數字一直升緊, 然後個知事話我地要再觀察多一排先
然後過左一排之後都仲係升緊, 佢地唔係直接宣佈緊急狀態,
而係"要請" 政府宣佈緊急狀態, 然後去到政府個層, 又話要
問完專家意見先決定到, 跟住又過左多一個禮拜之後先正式宣佈緊急狀態
(仲要係冇人care既), 成個過程已經死左唔知幾多個人
其實全部都關經濟事 因為黃金週黎緊 所以可以唔緊急狀態就唔緊急狀態住 點知控制唔住 又焗住緊急狀態 上年奥運就係咁 而家一完左黃金週 爆到七彩
係, 搞到而家疫情又控制唔到, 經濟又收左皮
過左成年都冇進步過
大家都抗疫疲勞 每次爆都 唔揾源頭 疫苗都無人打
香港in日本工俾人問幾時可以入社都唔知點答好
人在那?
香港
已經請左你?
我聽我教授講有個外國教授舊年開始搞簽証搞到而家都未搞到過來日本

唔知呢到有冇其他巴絲分享下
緊係未,first in啫
今日去左間名護出名少少既拉麵店食lunch .. 得3個人
https://news.yahoo.co.jp/articles/50fcea8979ddf61784f947eb2ad006a67e0bbff7
奧運, 疫苗, 緊急事態宣言, 咩撚都搞唔好做咩9
新型コロナウイルス 北海道の感染者過去最多 529人感染
我留學轉就勞,等咗兩個半月,學校都話未試過等咁耐
以往最peak都係兩個月內就有
老既唔打,但又唔開放俾後生打
兩個半月
我而家都係留學, 準備轉就勞, 睇來要早D同間公司講
佛系抗役
係兩個半月都仲等緊,打去入管就係叫你等
以前都唔會咁慢ga wor, 搞咩鬼
東京都で新たに1010人の感染確認 累計で15万人超える 重症者は2人減の84人

唔想番工 係沖繩hea 得好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞