「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
大阪又一日600人確診
不過上年恐荒程度係高少少,仲要無口罩賣
去北海道條水產街完全無人,前幾年暑假去玩個時遊客又多又逼
不過有時見佢地呢種為左賺支那人錢而開既店執 其實唔會覺得可惜
就好似唔會同情香港啲藥房執哂而好多人失業咁
準備又緊急
想請教下咁多位師兄師姐
我準備緊10月去東京讀語言學校
因為想自己住,唔想住sharehouse

我想問新手係咪最好都係揀leopalace21?
因為我淨係讀一年,簽證得一年三個月
加上外國人留學生
我見有巴打絲打講SUMMO
但我個情況會唔會好難搵到屋?
我驚14日內都未成功租到屋登錄再留卡就大鑊

我見leopalace21口碑麻麻
勝在家具家電付和インターネット使い放題
大部份鉄骨造/RC單位都比較偏遠和唔平
請教下巴打絲打有冇推薦agent公司介紹?
謝謝
日本租屋嘅普通合同一般都係一年生約一年死約
第一年解約要同一個月遲約金
第二年提前一個月通知業主/管理公司解約就可以唔洗賠
新樓/築淺嘅高級住宅好多都包免費上網/wifi
但係冇家具家電 要自己搞掂
leopalace有齊家具家電比較方便
但係比較貴租 比差唔多地點差唔多級數嘅apartment一個月貴2-3萬yen左右
短住其實可接受 但長住計落唔係好抵

suumo嘅屋未必租比外國人/留學生
就算租比留學生都未必做國際審查
如果你想喺香港搵定屋 過到去就即刻有得住要搵可以做國際審查嘅公司
除非你去到日本拎咗在留卡同日本電話號碼先搵屋
咁就可以當你係一般留學生咁做
2021年第一期日本wh 申請係我最後一期,年中就31 歲

但佢官網好似仲未有咩消息, 點算

正常應該4月份係申請期?
咖啡奶茶絲

如果有得揀就當然唔好租Leoplace
黑歴史好多 日本朋友都叫我唔好租

睇suumo都係參考下日本屋嘅構造巿價果啲
好多都係得個睇字通常都唔租外國人
一開始嚟日本冇電話冇户口冇地址係好難租樓
我個case係直接搵仲介問佢有冇外國人OK嘅屋 佢會打電話去問房東 10間得2-3間肯租外國人

日本租樓好少包傢私電器 budget夠可以自己買全新嘅 NITORI 楽天 amazon買都唔算好貴
如果只係短期一兩年嘅話可以fb收二手
hello蜂蜜綠絲
喺呢度都見到飲品系痴女
我都想知諗緊好冇打去問下
多謝回覆
因為香港的留學資訊多數只介紹leopalace
可以網上搜房For外國人的房又少,網站又參差唔知信唔信得過
好多謝你話我知有國際審查公司呢樣野
雖然啱啱search完都係見好少
唔洗諗啦
今年咁既環境仲點會有WH
絲打你好
我見即使在FB Group上果d好多房源都好似係leopalace
我都唔想好似焗住要揀它
絲打有沒有邊間仲介可以私心介紹
我見都係台灣人多
都係要撞手神

如果有合心意房間
我都有諗過租電器
因為無車大件的收不到
只係傢私好似麻煩D如果到時完約搬走
你去日本係讀書?你如果已經有想住的區可以直接搵果一區嘅屋 睇啱就send email同仲介溝通下有冇外國人OK嘅屋可以介紹下
如果你溝通到可以搵翻日本仲介
台灣人仲介溝通方便啲 但係都有聽過手續費會高過日本仲介

而家好似有仲介公司會提供租電器plan
如果短期留係日本唔想買傢私可以考慮下share house?
可以申請還申請,出發還出發姐

我last 一期, miss 左想移民日本應該難好多

有冇人有tips.. 無wh 之後仲有咩方法移民日本
技術,高度人材,經營管理,都係果啲架喇
可以租畀留學生嘅盤本身就已經少
仲要肯做國際審查嘅公司就更少
但係如果唔打算喺日本長住
即係讀一年書就走的話其實住sharehouse係最抵最少麻煩
我去日本第一年都係住sharehouse
之後決定長住日本先搬出嚟自己住
如果都係唔想住sharehouse嘅話可以加我tg
有d 難度

去報語言學校,再去搵工拎工作簽得唔得?
大型電器 電視雪櫃洗衣機之類可以租
我覺得價錢都還好 有啲仲包送貨回收
都係幾千一年 網上好多公司揀 可以格下價先
淨得細件果啲可以自己買
去日本留學
再喺留學期間搵工轉工作簽證留低
上年識好多三四十歲嘅人用留學生身份嚟日本
但唔知佢地有幾多人真係搵到工留得低
日文麻麻又唔係做IT喺日本應該幾難搵工
大把錢自己開公司用經營者簽證留低嘅人另計
讀d 平平地既日文短期課程得唔得?

留學好似好貴
日本工作簽證基本上要有大學畢業
如果你有,得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞