「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
岩岩買左機票番香港,不過應該都會被取消 大阪機番
個台仔黎wh 黎左4個月就經歷呢啲野
係咪有在日港人tg group
想join
你地覺得9月會唔會開返visa諗緊轉9月定下年3月去留學
想問下咁多位前輩
如果諗住讀完degree去日本做野 (垃圾文科)
預定2021 grad的話
應該幾時開始準備搵工?
會唔會好難搵到full time嘅工作架?
伸脷:已經有N1
日本大阪好癲,應該快一日過千日,東京都過500人感染
如果你話是但搵人份應該都有機會既⋯但可能18-20萬yen
想問下咁多位師兄依家日本WH咩情況?如果今年唔得嘅打算讀埋個top-up 下年先去
想問各位ching
我有興趣下年去日本讀音樂大學
如果到時grad想留低
可唔可以揾同大學唔相關嘅工做
普通文員/非專業嘅工嗰啲難唔難揾
做啲非專業工難唔難申請永住/入籍
如果申請高度人才好似要同大學相關先得
但普通好似冇限制

如果唔要高人工就唔難
但有心理準備新卒就活(year 3已經要去拎內定)會好痛苦

難唔難申請主要係睇你公司規模
愈大間愈易
冇情況
未開返申請

年底第二期過左奧運可能仲有啲機會
thx ching
想問拎內定係點解?
即係year 3就要揾工?
同埋非高度人才大概會幾耐攞到永住/入籍?
上網啲資料全部都係講高度人才orz
解釋少少名詞:

新卒=fresh grad(大學、專門學校都咁叫)

新卒人工多數都比較低 日本係鍾意招成班新卒 入去有集體培訓同前輩帶你做嘢 所以過左招新卒個期限就會比較難搵工

就活=就業活動

到左搵工期就會見成班人著老西套裝到處撲黎撲去搵工 嗰段期間好地獄 CV仲要逐份逐份手寫 見工又多數要in幾次 有內定之前超辛苦

內定=預個職位俾你,你一畢業就可以入公司

日本year 3就會開始就活 如果畢業前拎唔到內定就好難畢業後搵工 所以大家都會覺得大三冇內定嘅係失敗組 同埋有條鄙視鏈

大公司內定鄙視細公司內定 細公司鄙視冇內定

巴打想讀大學然後留日本最好大學時參加多啲活動 見工會問你大學有咩活動經驗嗰啲去睇你性格

—-

非高度人材,住五年可以歸化入籍(放棄香港國籍)
十年可以拎永住

入籍要五年有三年有做野交稅,冇不良記錄(欠債犯罪嗰啲)有冇基本日文能力 年金健康保嗰啲要交齊 年收最好200萬以上
以前要轉埋日本姓 依家唔使

拎永住就十年要有五年有做野交稅 印象中嚴過入籍
年金健康保嗰啲都要交齊 冇不良記錄 年收最好300萬以上 working visa唔可以係得一年嗰種

永住同入籍最大分別係永住冇得投票 永住出國要搞返簽證 但買樓兩種一樣可以貸款(買樓睇你有冇穩定收入多啲)
同埋有細路嘅話 會當永住嘅細路係係外國留學生 有好多留學生津貼同獎金

雖然話永住麻煩啲 同有機會俾人取消(如果犯罪嗰啲) 但唔想拋棄香港人身份都係永住開心啲

希望幫到你
thxx 巴打好有心
好有用
係咪10月先完奧運?先有機會俾留學生入
學校轉左7月學期,今次應該又要廷長
香港人身份係建立係居留權上面,唔係傳統意義上嘅國籍,入日本國籍理論上係要放棄支那籍/ BNO英籍,但係冇其他外國藉入境處係唔會比你申請放棄支那籍(BNO就填Form RN),所以你應該要填一份日本國籍選擇宣言,聲明你會係獲得日本籍之後努力放棄其他外國籍(即係支那藉),但係咁樣係唔會令你即刻失去支那籍/ 香港居留權或者永久居民身份

程序上應該係咁:

日本入籍申請

日本國籍選擇宣言

獲得日本籍

香港入境處申報更變國籍(脫離支那籍)

身份證冇三粒星(外國籍香港永久居民)

如果三年冇返過香港

失去永久居留權,保留香港入境權

永遠持有香港入境權

香港入境權係終身持有,唔可以被剝奪,亦冇得放棄(現行法例下)
而且理論上簽咗日本國籍選擇宣言你係有義務努力脫離你嘅外國籍,但係有幾努力就要你自己諗啦

利申:唔識,鳩up,留名等有識之士解答
想聽成功入藉既香港人分享下
關於永久性居民果part全中
但個流程應該係咁?

日本歸化申請

日本法務省原則第一次審查通過,開始準備文件

香港入境處申請退出中國國籍

成功,交退出中國國籍證書(證明加入日籍後會衰失中籍)俾法務省

日本法務省出歸化者身分證明書

向香港入境處confirm已加入日籍、換身分證
但係入境處話要先取得外國籍先可以申請國籍變更脫離支那籍喎

我相信如上面所講,入境處都要收到你份歸化者身份證明書先會受理你脫支,如果唔係脫完支而你又未入籍日本嘅話你就會變咗無國籍(假設你冇BNO)

而你本特衰護照係你脫支果一刻會同時失效,因為特衰只可以發比支那籍嘅香港永久性居民

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Declaration_of_Change_of_Nationality.html

所以假如你做BNO 5+1,同樣你係唔可以係完成5+1正式獲發BC之前申請脫離支那籍
咁如果向日本提出「国籍選択届」又可唔可以代替正式嘅國籍退出文件呢?

http://www.moj.go.jp/MINJI/minji06.html
而且根據支那國籍法第十九條:

定居外國的中國公民,自願加入或取得外國國籍的,即自動喪失中國國籍。

原則上你一入日本籍,個支那籍會自動失效,所以唔存在放唔放棄嘅問題,而我相信「退出支那國籍證書」亦只係重申呢點,話申請人會因為入咗日本籍而自動失去支那籍以防止雙重國籍問題(平時支那搬龍門就另計啦)

咁假如我持BNO想入日本籍,又可唔可以用「国籍選択届」黎代替填Form RN呢?
你呢個係俾一出世就雙重國籍嘅日本人用
国籍選択届係俾無制度可以退出第三國國籍跟嘅人用,例如係美國出世嘅日本人,只需要盡自己能力聲稱話會退外國籍就可以
港日混血就係舊例21歲前/新例19歲前去入境處搞國籍更變,再交外国国籍喪失届通知日本
歸化日籍嘅人得一份届要交就係完曬歸化程序後嘅帰化届
對日方嚟講,佢等緊你張退籍證書先會俾你入籍
對中方嚟講,佢等緊你份帰化者身分証明書先完成退籍程序
有D國家就先後都得,例如新加坡
中國人未有公民證書可以搞退出中國籍
有咗新加坡公民證書嘅就會自動無咗中國籍,搞不具中國籍公証,港澳居民就搞國籍變更
其他雙重國籍國家/中方唔承認國籍(BNSS BC, BNO, 將來5+1 BC)做法亦唔同
今日開學又多左好多同學
由最初一班得幾個人到依家廿個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞