「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
因為我好清楚自己嘅日文唔會係學一年就夠料喺日本返工,不如老老實實跟大學上堂
想升返大學你係指undergrad定master? Undergrad嘅話都建議你讀語言學校,佢哋會有操試卷嘅班
Master唔清楚
4月延左期7月 準備延10月
日本語學校都比延期
寫張延期理由書就得
你搵agent搞??
我諗而家最大機會係10月
搞完奧運再加預期20-30%人口打左針
中意睇戲既去日本鄉下住真係好撚慘
去最近既戲院睇戲來回既錢夠睇3次
全個縣得 2間戲院有上nomadland
唔該晒你先。不過你起碼都有N2,我先得個N4

我指UG, 不過諗緊係香港已經讀左四年U,跟住又去日本讀幾年U會唔會好嘥時間。定係讀專門學校準備下搵工仲好
而家糾結緊係去進修日文之後升學,定係去進修日文之後讀下商業日語果D準備搵工
到依家都未睇鬼滅
係日本睇戲好貴,到依家都未睇過
大概幾錢
大人2000Yen一張左右,
岩岩睇原來劍心上左,想睇
百幾蚊
有d做會員有優惠
例如睇六次免費一次
有時又會寄d coupons來
除開其實同香港差唔多
係日本睇戲同香港個體驗差好遠
唔會有人踢你 個個靜靜地係到睇唔會傾計。同埋佢地會坐到播哂credits先走
係,體驗真係差好多
唔會有人踢唔會有人講野,但連笑聲都唔會有
二千算貴,一般千八左右
有啲戲你覺得自己一定會睇的話可以買先行,咁就再平啲,千五就有,去金券行睇都會有平飛或先行飛買
日本睇戲好處係週邊好多,特典好豐富
壞處係,日文英文唔好追字幕會睇得好辛苦,睇廸士尼睇MARVEL 無問題,我睇天能睇到
幾時先開返關可以係果邊上堂啊,嗚
其實個試真係好廢,同班有人考埋n1,咪又係同我一齊上緊N3~N2嘅堂
最重要真係會話,N1唔識講野都無用
手足讀大學定語言學校
宜家zoom上?
我睇果陣仲係7x
我係咪太耐無睇戲
語言學校,4月延左去7月,家下咁睇7月過唔到啦
香港平有平睇 貴有貴睇
齋2d的話我對上一次番香港長沙灣mcl 仲做緊45蚊 貴既去過directors club 就3 4百蚊張飛都係齋2d
香港叫做多啲選擇囉,日本連戲院都集中係巿區 都唔好期待有咩選擇

黎日本前我係香港係一星期入戲院一次
黎日本之後我一年入戲院次數1隻手數得哂
其實要識寫文同講野,寫文同講野用嘅日文本來就好大差異,要學好呢兩樣都要花唔少心機時間
我果間剩係可以延到十月
但感覺十月都唔知得唔得諗緊睇下可唔可以直接再延去下年四月算
10月希望佢會放打左針既人入境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞