「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
其實㨂得去日本其一個好處係想番香港隨時都番得黎呀麻,又平又近,唔會home sick咁濟,而家真係又貴又麻煩
上面有巴打解釋左,如果delay要睇返影唔影響你畢業既月份
我自己就睇埋18號日本有咩消息,無就應該選擇delay到7月
好多巴絲都係逼不得已先硬食online,唔係就要等至少半年至一年,更加博唔過。
留個名先, 想下年去東京,依家香港讀緊N1, 過去再讀多年日本語學校會唔會太on9?
想係果邊讀一年打好個底
唔會,考到N1都唔代表咩,大把人考完N1都係講到一舊舊

睇你去日本係有咩計劃,如果係為搵工,最好讀一年商業日語,商業敬語連日本人自己都要讀

如果你係為升學,咁你可以直接報大學/ 專門學校,N1已經係一張好好嘅入場券,想學好日文最緊要係多聽多講,上堂只係其次
Sorry可能係個白痴問題想問日本d大學做assignment係咪全部都用日文定係會用英文做唔該
明白
我呢邊有問過 delay到7月入學係讀1年9個月
似乎唔影響畢業個月份
同屋企人都商量左 覺得唔急得 所以揀左7月先入學
雖然仲要繼續等 不過本身有響香港上緊日文堂
咁樣畀多左時間自己打好日文底 話唔定反而係一件好事
多謝你回覆
岩既,自問我說話一pat 屎咁,唔係話講唔到,係有時要loading
我係想過去搵工
同你完全係同樣處境
都係2年前考左N1,低空飛過合格
想搵工
NHK:首都圏1都3県の緊急事態宣言 21日で解除の方向で最終調整 政府
集氣
今日東京409單
玩完
我諗佢除咗,跟住就話暫時都係唔俾外國人入
應該係
希望聽日交代埋外國人俾唔俾入,入唔到轉七月算
想問下邊間AIRLINE先飛到去日本大阪/福岡?
間間都要轉機,怕買完又CANCEL
仲要勁貴
有VISA,要返去開學了
要開學而家先買機票番黎?
唔洗隔離咩? 同埋9成都要東京轉機
唔洗轉都怕佢cancel
月頭好似仲見到有直飛大阪,但得幾班機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞