「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
唔該晒你你呢一個講法我反而第一次聽

因為我聽其他人講其實你讀果間大學嘅別科係可以同一般大學生一樣用大學嘅設施,而且其實間大學都想你讀完別科之後入番佢間U讀。所以我先想讀早稻田別科,希望可以上番year3 又好master又好。

我打算grad左之後,去日本讀多陣書,而唔係即刻打工。所以而家一係讀大學別科再入番大學,或者讀專門學校?我唔知咁諗啱唔啱

有冇師兄有相同諗法?
琴日見左份工
in左成粒鐘, 有HR, 社長同幾個老屎忽
自問答得幾順, 希望有機!!!!!!!!!!!

聽日in第2份!!!!!!!
唔該晒你答得好詳細
想問下你最後選擇咗邊間?同埋你讀別科嘅目的係唔係為左升學?我睇過慶收生率得3-4成,師兄都入到應該本身有料/三大grad?

如果唔介意嘅話可唔可以留個Tg交流下?難得有人讀別科,有野想問下唔該晒你
咁我地嘅諗法好似,你而家係做緊野定學生?
早稻田雖然貴,但睇過佢D設施真係好正同埋勁多社團,不過唔知佢別科收生要求高唔高。反而冇點研究過keio,遲吓睇睇先。
我計劃係u grad左之後就去果邊讀書,讀完再搵工。因為係日本大學畢完業應該多人請D?利申非三大+乞食科,所以我諗就算grad左即刻去日本搵工都唔會有人請 而且屋企人都好支持
又緊急宜言
有預感下星期又要開始Zoom上堂了
咩工作類型?加油
多謝!某一個領域既consulant
見得成就可以由神戶搬去大阪!!
神戶好唔好住
好呀, 要山有六甲山, 要海有神戶港, 住得好舒服呀
好似好吸引,但見你好期待去大阪
住左幾年開始悶, 想轉新環境
已經係summo睇緊搬去大阪邊到好
想住近淀川可以得閒去河邊發呆
全日禁酒 擺明搞鳩酒吧....
想問下岩岩申請4月留學入唔到國既
大家申請既學校都比退學費或免費轉做10月生?

而家打算申請10月 真係萬一再要delay
都最少搵間會幫手安排轉下一期既都好
費事中伏

唔該大家
神戶正呀,我都考慮神戶中,仲度緊經管簽
唔該晒你我background 同你差唔多,都係8大乞食科

不過你目的係做野,咁讀語言學校/專門學校學商業日語果D唔係仲好咩?

其實想問下想升番大學嘅話讀別科好定語言學校好因為見有D語言學校都會幫你準備升學果D試,反而別科冇
吊你老母武漢肺炎
本身想去睇小新套電影,搞到而家延期到唔知幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞