「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
新po留名
希望呢個po完之前去到日本啦
SUUMO 成日一開得多分頁睇就會個PAGE死機一陣
上年10月wh留名等去
租屋最少都要揀1981年6月之後起嘅,日本係1981年6月實施新建築基準法,大幅提升防震標準,最大可承受震度由5強去到7度

1995年阪神地震大部份冧嘅都係1981年之前起嘅舊基準建築,2000年再將耐震等級分3級,1級即係符合1981年新建築基準法嘅最低耐震要求(6強至7度地震都唔應該倒塌),2級同3級耐震係比現行法例要求更堅固

日本房屋防震等級係耐震3級>2級>1級=新建築基準法>舊建築基準法

另外日本房屋有分耐震/ 制震/ 免震三種

耐震指房屋結構堅固,遇上地震時結構都唔會損壞

制震指房屋結構内加上制動裝置,遇上地震時會吸收地震能量,減低房屋受震

免震指房屋地基内加上免震裝置,遇上地震時會大量吸收地震能量,大幅減低房屋内嘅搖擺,簡單啲講即係間屋裝咗四枝避震
問不動産屋或者業主,最簡單係盡量避免1981年之前起嘅屋

當然屋越新防震資料就應該越齊啦,不過好多平價新屋都係One room,我個人鐘意1K,One room個閣樓真係好雞肋

Btw...咩屋都係,防震黎講鋼筋石屎>輕量鐵骨>木建是常識,新築木屋同20年石屎樓我會揀石屎樓
真係要睇你咩區,關東差唔多成百年冇試過大地震,上次已經係1923年關東大地震,所以真係一街都係舊屋,要新屋一係就要市中心高級公寓10萬円一個月再加管理費或者做山區兒童每日搭一個鐘火車返學
關西成日迫人強制重建
隔三幾十年震一次迫你重建,新築源源不絕
南關東對上一次強制重建應該係1945年東京大轟炸

Btw...關西真係要揀間好啲嘅,南海海溝好似又差唔多夠期要震
新築+鋼筋石屎+免震

不過就到巴打荷包大地震
關西低物價真係令人好鬼羨慕
搵屋上Suumo
租屋要5萬樓下睇地區,鄉下大把選擇

住得遠建議買架原付二種,好過你踩單車

私家車外免切替再上兩日堂就得,最多揸到125cc嘅綿羊仔,市區代步好足夠

香港有電單車牌直接外免切替日本電單車牌又得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞