「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
去讀書好似唔係入國理由.睇入國外國人數近乎個個都係vip
唔明你想講乜
開唔開都係等佢地公布
只不過大家係度研究緊幾時最大機會

領事館再開番比人簽證再算啦
唔好意思想問下冇大學畢業證明係咪讀完語言學校之後冇得留低搵工
因為學校send左封email黎話我係香港最後讀既係工業學校
畢業之後一係係日本讀多次工業學校或者大學先可以搵野做
再唔係就要去佢做個所謂既技能評価試験先可以搵相關工種
有冇2020fg 而家讀緊語言學校

IT GRAD本身想WH去搵工,但而家應該都難d
講下背景先
我今年25 香港廢u grad
日文程度n4到(自學)

想問下大家 如果想去日本生活同學日文
應該申請wh定係報讀語言學校較好?
如果報語言學校 因為我自學 冇讀開香港嘅日文學校做中介 係咪只可以搵網上個d中介?(驚比人呃錢)
同埋想問下語文學校係咪有分 for 就業定係for升學?如果淨係想學好d日文 留係日本生活應該報邊種?

希望巴絲指點下
我都係無學過 唔洗搵仲介直接自己報名語言學校
可參考我之前條片
https://youtu.be/98tlLnZ04sE
呀, 有份工話請我了, 不過我會等埋另一間個結果之後決定
而家好煩惱
恭喜巴打可以有煩惱
其實而家未通關 我係咪報黎都曬錢(因為係online course ) ?
定係應該照報左先 由佢延期到通關先過去?
你依家報最快都十月期,十月都好大機會黎到既?(可能)
Golden week大家點過
學校放到10號都唔知做咩好
me2,暫時租左車打算下星期去滋賀県玩兩日,
其餘就係京都附近景點觀光下咁,
因為基本上所有商場/店鋪都唔開
本身想去新潟住兩三日
連果邊都有啲想去既鋪唔開
一個人仲諗緊去唔去
為人為己
留係屋企
係沖繩
打算日日同香港班朋友連機屠龍
痴撚線
一日6千人感染
我個間仲要上堂
老師唔洗放假?
我都覺得佢哋好慘 但佢哋話反正都緊急宣言唔出得去玩,咪照上堂
唔出得去係屋企抖都得掛
所以我嘅諗法係,都俾咗咁多錢,public holiday都有堂上就算啦
啱啱有master英文program收左我
希望9/10月通到關
想畢業接住搵工係個邊長留
九州
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞