洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
你有幸遇到好老師
即係777間屋花園着火咁?
係呀,但但歷史書就話係英法聯軍偷,完全無講過自己人都有偷野,屈落英法聯軍偷
好彩我中學中史無聽書
反而聽西史
咁戰略上中國係贏咗
拖死咗日本仔
只係打贏得個桔呢下有啲柒
春秋筆法 為尊者諱 為賢者諱

雖然史書就係咁寫,都唔止中華文明會咁做
因為當時話楊貴妃冇被唐玄宗真係賜死(話個將軍唔忍到個咁靚嘅女人死),而輾轉去咗日本,日本又有個楊貴妃墓
慈禧又信2Wo團「刀槍不入、民氣可用」先on9
原來係裝哂錢板係入面
你都戇鳩
戰俘都唔應該虐殺啦
仲要連協和嘅外交官都殺
其實無論當年定今日都無人想幫手管呢班山番
可以講勝利其實係因為當年加入咗同盟,所以軸心戰敗就等如己國戰勝。但係又鬼上身當自己係正統,事實贏既係中華民國唔係中華人民共和國。

中華民國其實係慘勝,好彩係地大同人口比例拖住日本。有話因為咁先減弱軸心國攻勢,但係其實就算中國唔反抗日本都無可能管理到。人口跟唔上領土範圍。

亦都係咁中華民國先入到安理會,列強當年諗住中國係東方盟友,點知先有國民黨貪腐,之後有共產黨內鬥,最後中華民國代表竟然自我離開聯合國。(同香港光頭佬差唔多既戇鳩)

令到歷史埋下近廿年既禍害,甚至反而侵蝕緊世界規則。
天命system ,個朝代認咗就係中史

同埋元朝都有吸收儒家思想同埋仿照左中國一路傳承嘅朝代制度,雖然都係為方便統治

清朝當年入關都有口號話係幫崇禎報仇,取代咗明朝之後都有維護明皇陵,亦稱順應天命。

你可以將由古至今嘅中國當做一件衫,咩人着得落着得啱身着得到就係中國
老蔣傻鳩信錯人
講真俾幾個國家恰你可能都有難言之隱
俾八個一齊打通常都抵死
殺鬼佬(男女老幼),燒人教堂,再對人哋宣戰
唔打你仆街對自己唔住啦
伸手黨,打個key words 有幾難?
佩服你,盲嘅跛嘅都回到我
Ps:你估個個都好似你咁變態,想睇你老母全裸高清圖咩?
sorry 其實我係想講洋務運動
其實維新光緒同慈禧都有份搞
成個timeline係慈禧186X年推動洋務運動已經話要向西方學習, 到1895年甲午輸左, 學左30幾年都係輸, 佢地好灰, D人話係體制問題, 唔只係學西方科技, 而係成個體制要改革
慈禧都同意, 同光緒搞維新
搞搞下發現光緒原來係想借改革軟禁同殺左自己, 先即時反面
其實仲有日本
甲午戰爭前 走去日本搞事
清光緒十二年(1886年),清水師數艘軍艦完工,便假借保養之名,到日本長崎軍港塗油。當時日本完全沒有和「定遠」、「鎮遠」同級的鐵甲艦,清軍上岸後,又發生了清軍與當地警察械鬥的「長崎事件」。此事件造成日本反中情緒,也使日本加緊建設海軍,包含僱用法國海軍工程師白勞易設計針對「定遠」、「鎮遠」大型鐵甲艦的艦艇。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%94%B2%E5%8D%88%E6%88%98%E4%BA%89?wprov=sfla1

1.)火燒圓明園相信好多人都讀過圓明園嘅歷史......所以一怒之下火燒圓明圓以洩心頭之恨亦有一種講法係當時圓明園內嘅寶物大部份係宮內嘅太監同宮女偷走,只係得番大型嘅青銅瓷器因為太大太偷拎唔走)<<<<<中國人特色

有幾多寶物比自己人撻左就唔知,
但係呢件事嘅伸延係,
當時火燒完,其實大部分石結構,甚至木結構或者好一部分建築都仲保留喺度的,
根本唔係而家泥地加幾舊石咁嘅廢墟樣。

咁點解會搞到而家咁嘅柒樣呢?
就要講返之後軍閥割據嘅時期,
當時各大軍閥有錢有兵,為左威威同發皇帝夢,就流行左喺自己大宅後園起個花園宮殿,
但當時嘅生產同進口建材都因戰事停擺哂咁滯,
咁可以點呀,
就近就有個圓明園喺度,咪直接入去拎囉

當時以袁世凱為首,
大概有4,5個軍閥輪住黎拆,又或者一齊拆,
足足拆左3年,
你冇睇錯,係keep 住拆,拆撚足三年,
浩瀚偉大嘅圓明園先變成今時今日得返幾舊爛石頭嘅爛閪樣
所以支那日日夜夜拎果幾將相宣傳嘅國仇家恨,
其實完全係自己友做成的

而呢段咁"感人"嘅歷史,
教科書係從來冇出現過,咁你問我喺邊度睇返黎?
就係十幾年前奧運會,
喺北京嘅圓明園入面嘅圓明園歷史博物館睇返黎的,官方認證
聽過係滿清當時出產嘅茶葉同瓷器好受西方國家歡迎,但係來佬野係中國冇乜市場。
為左填補貿易逆差,英國先引入鴉片係中國度賣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞