洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
英國賣鴉片主因係清政府鎖國
在華商人諸多受限
只好賣毒品拿拿林回本
自己d貨就大批大批賣比外國
外國想黎賣野就又要守呢樣守個樣規矩
咩淨係比十二間洋行賣野
洋人又無得入城
所以南京條約簽左後
九成內容都係關於往後的通商事務
五日通商、割讓香港做貿易基地
英國人可入廣州城做買賣
我指大元當時係冇將漢史放入本史
唔係講現代教科書
文化大革命 中國人自己批鬥自己,周圍打爛野仲多過外國拎走,人地仲同你好好保存,嬲咩姐
岩啊紅係純粹係經濟戰爭囉,講到咁偉大
不過如果你唔了解歷史,唔讀通都會無形中比「主流」意識形態洗腦,結果都係一樣
第6嗰度,佢真係想借力打力既話
跟本就係癲婆玩命,照計邊有人會人地軍隊係首都
仲「邀請」人入北京

順利就:
A) 宣戰>預左輸>搵人食死貓>割地、賠款

差少少就:
B) 宣戰>預左輸>聯軍直搗黃龍>殺、俘慈禧光緒>割地賠款

如果真係咁既話
出乎慈禧意料之外應該係2日直系軍隊消耗殆盡北京城破

再加「西狩」,佢走得即係有嘢佢無預計過
差少少就近代史版靖康難
係 慈禧信咩義和團識神打去打仗
真係笑到仆街
歷史上好難搵到件咁on 9 ge 事
何止, 最後八國聯軍嗰期已經國庫空虛,
政府自己做埋供應商開始賣鴉片
之後貴州雲南班軍閥先有咁多軍費
以前都話叫民族自強
依家變哂做民族自瀆
乜撚都係人地嘅錯
有人講真話就話佢尋釁滋事顛覆國家政權
歷史無得讀,只有真實見到嘅先係真正嘅歷史。
所以以考古其實只係部分的歷史,而歷史的記錄可能都係假嘅。
而家讀緊嘅可能都係作出黎或估出黎。
所以某程度上,聽下就算。
讀屎片
咁大lot貨 埋地下, 之後d人又可以掘返出黎。
跟住清政府又埋一次?
重讀歷史
某D相係假...成件事有幾多真幾多假就自己諗

http://www2.biglobe.ne.jp/~remnant/nankingmj.htm
你都識講某啲係假
大屠殺係一定有發生,但只係死亡人數冇30萬咁多啫
咁點解要做假相同吹大個數...如果件事係真冇吹水既話
果陣南京得20萬人, 中國吹到殺左30萬, 點解仲會有倖存者出黎講...
但你個網幾乎話南京大屠殺係假
記得有老北京人話, 當時燒圓明園嘅有唔少北京人
㩒錯不推...推返先
所以咪睇證據, 幾多真幾多假就自己諗
打輸就話不平等條約,唔怪得希特拉都撕毀凡爾賽條約,原來都係向中國(當年仲係叫中華民國)學習
其實賠錢事少,要開放港口、失去治外法權、失去關稅自主權
呢啲先係不平等要素
不過唔屌到民國政府/大清一文不值,都比人當邘毛
所以而家呢個年代仲好好多
以前靠人類手寫, 而家就算有人剪到香港人做暴徒, 但同時好多原整片段可以比人查閱
唔再靠人類手寫人類手寫,係黑係白明眼人好易分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞