洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
就算唔講每件事件既原因,中國都係近呢百幾年先積弱,過往都係勁撚到呀媽都唔認得,屌打晒周邊所有國家,東南亞,西邊國家既歷史有好多比中國侵略既紀錄,仲有d已經係中國版圖入面,而家既歷史就好似中國係好人,歷史上淨係比人打,冇去打過人,老一輩對歷史既認識好似得返比日本仔打,八國聯軍同埋中美關係咁
鴉片戰爭係貿易失衡導致喎
況且 當時地方官好拒絕鴉片合法 因為會影響到走私鴉片佢哋bribe嘅利益
而central government 想停止鴉片貿易嘅主要原因係白銀外流 而唔係所謂嘅國民健康

鴉片戰爭就係trade war 輸咗嘅果
竊書不能算偷
其實共產黨=\=當時既中國人
我查返原來我記錯左好多
當時北京有4股勢力: 載漪(八旗兵), 慈禧(榮祿武衛軍), 義和團, 鬼佬
背景: 戊戌政變後慈禧要日日提防住光緒, 覺得光緒"可能"要殺左佢, 但對外又要保持住"兩母子一家親"既形象, 光緒有事自己都會失勢, 同時守舊派興起, 覺得改革派甲午輸左+戊戌政變就證明改革路線係錯.
1. 1900年1月慈禧因政治原因搞左場己亥建儲, 守舊派阿頭載漪個仔溥儁繼做大阿哥, 光緒有咩事溥儁做皇帝
2. 載漪本來以為搞完場大龍鳳光緒會禪讓比溥儁, 自己做太上皇, 點知無. 呢個理所當然. 慈禧都諗到比你個仔做皇帝, 你做太上皇下個死既就係我.
3. 年中義和團殺到北京, 守舊派載漪親義和團+撐殺洋人, 順便想用義和團搞亂北京, 只要殺左光緒咁自己個仔就做皇帝
4. 北京已亂, 鬼佬已經唔理咩外交, 直接派兵400幾人既八國聯軍, 要入去北京救返大使館D人.
5. 因為康有為係外面做大外宣, 話光緒改革高大上, 慈禧係守舊, 只有滅左慈禧中國先有希望. 慈禧驚呢400幾個外國人係來幫光緒滅自己, 慈禧派兵圍住大使館, 用大使館D人做人質,(唔係有咩可能成隊軍隊攻2個月連個使館都攻唔入??)
6. 而家有2股力量想自己死, 載漪同鬼佬(至少慈禧自己覺得), 時間愈來愈唔夠, 自己權力第一, 國家變成點反而次要, 佢就實現攬炒: 同咁多個邦交國宣戰, 用國家力量拖住鬼佬, 比時間自己計下一步, 走佬又好咩都好. 佢都知道自己係輸硬, 5年前甲午戰爭一個日本都打唔贏, 而家仲賠緊錢又無兵有咩可能打贏11國聯軍? 但保權保命先係第一, 佢就用光緒之名宣戰, 邊個大臣反對殺邊個, 而家個個都係呢部戰車上, 咁到時簽投降書搵替死鬼時就可以事旦推個出去 (之後載漪做左甲級戰犯)

所以慈禧宣戰呢一步係計好, 係權鬥結果, 唔係慈禧無啦啦On99
大家都是GABI
宜家D中學生十有九都係講普通話
我同意樓主
就好似宜家大家認為d打劫係唔好嘅咁
其實d劫匪都係想攞一大筆錢,去消費刺激本地經濟。
佢地特登揀d細鋪,其實係想幫佢地免費宣傳,例如打劫後等各大媒體就免費幫佢地賣廣告,又可以引發大眾討論,增加間店嘅知名度
一班劫匪真係用苦良心,佢地係英雄來
明中後葉已經開始同西方出現差距啦,事實上人地由發現新大陸玩殖民開始雙方距離已經越來越遠,唔落後就唔駛將人地荷蘭人艦用既輕磅炮當成守城神器紅夷大炮,仲講到一炮糜爛數十里
同同期伊斯蘭黃金時代相比仍有段距離
元朝好似冇認中史
人哋本身有自己史冊同官方語言係當時蒙古話
有所謂「中史」紀錄
只係當時中原人用返當時漢語紀錄當正自己中原史咁寫
後世漢語學者又唔識蒙古語所以當咗嗰啲做所謂「正史」
依家我都會怪英國,做咩嗰陣唔滅撚咗支那佢,搞到依家放武肺禍害全世界,真係罪大惡極
清政府自己放義和團打外國大使館同教堂,而且係慈禧向11國宣戰先
其實係11國
你肯定依家教中史無包元朝?
義和團仲要燒左永樂大典
1 係有道理
2同3 over左
永樂大典=真文明時代百科全書
四庫全書=古代甴近平文字獄大全
見到賈碧就好似見到啲小粉紅咁撚樣
成個元朝只係蒙古帝國一個分支人地點會認係自己正史,講名份講實力要計都係金帳汗國啦
同隊有神級隊友帶住所以成隊贏咗

自己雖然俾人㩒住砌,但總算無俾人打死都仲喺個場到。 咁話打贏咗又無可口非嘅

不過主力係靠隊友啫,自己做肉盾(?) 英國就真係肉盾。 民國政府果時大概係面青口腫咁掹住對家拖慢對家進攻 (唔俾佢完全放心嚴全力使用中國資源)
可憐人必有可恨處,八國聯軍圍毆你,二戰戰勝國又無戰勝國嘅待遇,仲要自號天朝大國。如果學校有條咁嘅友,我都打埋佢一份喇!
癲到話南京大屠殺作出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞