洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
呢個真係好撚中point

歐洲自己打杖都係咁啦
e.g. 同時期既美墨戰爭
講歷史要有reliable source
唔係都係口同鼻拗
雖然中史晚清部分好易有中國人受盡外國人欺凌嘅情感 但係讀到中共大躍進文革就完全覺得自作孽
華人史觀基本上唔會比較中原文明同其他文明係不同層面上既差距,令人有種錯覺就係中原文明在西方工業革命前一直是世界第一,西方出現工業革命只不過係佢地死好命,中原文明只係俾滿洲人/後來共產黨累死,落後西方只係時不與我
南京大屠殺唔係打緊仗😯
孫中山:義和團的人格,與庚子辛醜以後,一班媚外的巧宦,和賣國的奸賊比較起來,真是天淵之隔。可怪他們還笑義和團野蠻。哼!義和團若是野蠻,他們連猴子也趕不上。

孫文咁都要護航
圓明園係皇帝嘅後花園
你班百姓又冇份
咁激動做咩
圓明園係英法聯軍之後其實受到既破壞唔大, 唔少野都保留到

最大破壞應該係民國初期, 軍閥/市民都入去拆野, 包括拆建築做建材
仲有搬入面做工廠. 填左個湖黎種野
之後去到民革時期圓明園更加正式玩完

但香港歷史書永遠強調破壞輕微既英法聯軍
之前仲叫福壽膏
幾撚好聽
圓明園嗰我歷史miss有講外交官因為唔跪所以被清狗虐殺
所以真係好講老師敢唔敢講
其實重有好多所謂耳熟能詳嘅其實都係華人自己老作出嚟,包括

華人與狗不得內進
東亞病夫
田中奏摺
三月亡華論

同埋我相信好少人會知道老蔣北伐時,當北伐軍隊佔領南京後發生咗排外運動,南京城內和下關的外國領事館、教堂、學校、商社、醫院、外僑住宅均遭到侵犯和洗劫。造成英國2人,美、法、日、意各1人遇害。
想當年中學都係愛國份子黎,係雙非同自由行搞到變晒
其實中國人自己唔做衰野根本無人得閒反佢地
加上以前鴉片本身唔係唔合法 人地英國都有用鴉片 不過唔係好似啲中國人咁係咁吸 上曬癮
依家啲中國人就話人地賣毒品比佢地害佢地
二啲打完德日無左幾十年主權都係咁
要你割地賠錢咪算係咁
根本當時啲地主,大家族老一輩好鍾意俾二世祖吸鴉片玩水無所事事,好撚過染上賭癮一陣間就敗晒身家
我中學嗰陣讀既都係咁 搵義和團去挑機
之前仲叫福壽膏
幾撚好聽
根本當時啲地主,大家族老一輩好鍾意俾二世祖吸鴉片玩無所事事,好撚過染上賭癮一陣間就敗晒身家
好撚中
搞百日維新嗰個唔係光緒同戊戌六君子咩?最後唔係俾慈禧同有利益既守舊派搶返大權,將光緒軟禁台,六君子推晒去菜市場定午門斬首?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞