洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
其實唔係, 大部分中國農民已經被養到連食唔食得飽都成問題,對於乜鬼洋人滿人政治呢啲wfc ,只係晚清又想搞鳩鬼佬又唔敢公然自己出手,就耍小聰明搵班賊代出手,結果收唔制,同721異曲同工
袁世凱的確係醒目仔,唔係大急想做皇帝都唔會收皮八國聯軍一役其他新軍收晒皮,部分新軍領袖都同義和團一樣做左comdon(例:甘軍董福祥),得袁支新軍可以保留實力,仲俾佢上埋位
Block咗好耐,證明無block錯
無咁簡單
你睇返, 一開始慈禧係幾十年前洋務運動推手來, 甲午戰爭後開頭仲撐改革
後尾發現光緒想借改革奪權要軟禁殺左慈禧, 咁慈禧當然反面,

總之又係圍內權鬥
戰略性忍耐
把口成日掛住禮義之邦
其實就最野蠻霸道
真係由細到大都諗點解要叫不平等條約,明明打輸左賠錢割地係正常手續,唔通打贏你之後跟住我話「都係冇我Ge事我返返出去先」? 中國人一直都係on9
我中學啲中史老師一講到近代史就會怒屌共產黨
鴉片就毒品煙就唔係
個個叫班義和團做拳匪 都仲信佢真係刀槍不入
以前中學教歷史/熟歷史既都好撚黃
認清歷史
因為知有幾醜惡
有幾on9
小學常識堂成日聽老師講二戰日軍殺中國人, 食中國人d肉 但又無實證

不過中國人食中國人就一定係事實從來殺最多中國人既都係中國人
https://www.youtube.com/watch?v=oFkHEfTFVhY
有睇余杰本顛倒的民國講
大家都可以睇吓呢本書
其實八國聯軍之役事後嘅處分已經好寛宏大量,唔需要慈禧退位/接受審判,正常嚟講慈禧至少都應該要退位,端王、董福祥都只係接受清廷內部處分,呢兩條仆街唔駛死刑真係便宜咗,美國佬直頭見你地中國咁落後戇鳩就心生可憐拎賠款幫中國辦學,不過算啦,中國人史觀係無乜世界視野,覺得人地整苛刻條款就單純覺得人地欺壓中國人,美國佬都算係白做,中國人嗰種劣根性始終根深蒂固
萬寶路同鴉片比?咁既邏輯都講得出
中七個miss藍
覺得64係歷史既必然,對比起外國類似事件算溫和
自己揾書好過,睇完發覺完全同教科書兩回事(我80後),可能揾返舊書睇好啲,家下得返"三中商"分鐘鐘入面啲書有可能又係同教科書一模一樣
變condom
話明條約就當然係雙方都同意下先簽架啦,如果覺得唔gur 唔合理嘅咪唔好簽繼續打囉,打又唔敢,簽撚完就數臭條約點唔合理
改革開放應該係100年黎最偉大嘅政策
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞