洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
一早已經醒覺咗,所以每年都會去東京參拜靖國神社
衲dee
賈碧
徐福
林則徐講過
要不是中國供應茶葉俾鬼佬, 鬼佬一早屙唔到屎便秘死了
無知又自大, 又唔諗下人哋可以用戰艦大炮打柒你
又唔諗下點解人哋做到戰艦大炮, 係因為文明水平高過你
咁計日中戰爭都係內戰,大家都血濃於水
一樣係psychoactive drug
下 細個讀完中史大躍進文革呢啲笑到仆街中國廢到死乜撚都做唔好 造神就叻 全班都係讀完呢到就開始反共
後半段有啲爭議
有宮女太監偷文物唔出奇
但係英法聯軍一定有偷
外國歷史檔案館有晒相同證據
如果有一日香港人可以自己話事, 決定教育政策, 用呢啲「真實嘅歷史」教導下一代, 你估會點吖嗱
土煙英雄林則徐
總之一句到尾,呢個賤種國家、賤種民族係唔抵可憐
一旦班賤種奪權,佢會比你仆街多一百倍,班賤種心理個個扭曲變態到死
係因為洋鴉片打到本土鴉片無曬市場,所以先打洋鴉片
鴉片戰爭的成因本身就有爭議,教育局只想把鴉片戰爭寫成「帝國主義入侵中國」,以迎合中國政府的主張,所以它也不會告訴你以下三件事:

1. 清官在台灣屠殺戰俘
鴉片戰爭期間,英軍先後有兩艘軍艦在台灣基隆及台中觸礁擱淺,除了在戰鬥期間死去及成功奪取救生艇逃走外,中國一共俘虜約200名英軍水手(中方稱只有187人,英方就指逾200人,其中又包括印度、新加坡和香港人),他們多為非戰鬥人員,包括清潔工、挑夫、醫護人員、翻譯等等;1842年8月因英軍迫近南京,道光皇帝大怒,下令台灣官員姚瑩及達洪阿把大部份戰俘斬首,只有幾人倖免生還。

2. 林則徐也主張種植鴉片
林則徐虎門銷煙是大家都知的故事,在鴉片戰爭前林則徐強迫外商交出鴉片銷毀,聲稱要在中國杜絕鴉片,成為後世的民族英雄,清朝禁毒大使。其實林則徐數年後,在任陝西巡撫期間卻主張由中國種植阿芙蓉(即鴉片),以減少進口鴉片。因此有不少學者認為鴉片戰爭其實與鴉片無太大關係,而是英中兩國因貿易糾紛爆發的戰爭。

3. 並非所有華人都討厭英軍
教科書中總是羅列「三元里事件」等普通百姓反抗英軍事件,營造一種全國對抗外敵的感覺。事實上,生活在香港、南中國的水上人族群一向與英軍有生意來往,在鴉片戰爭中他們均為英軍補給糧水及帶路;後來,盧亞貴、郭亞祥這些水上人得到英軍獎賞,成為香港首批華人精英。
最on9 呢樣,成日用黎打飛機
就算係真實,人地後期發展爬晒你頭啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞