洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2399 Like 34 Dislike
咁點解中國人不論男女都咁崇洋唔係應該好憎咩
其實我都唔明明明係外族又被中國化
你班友就爽死啦,多多歪理煽動啲後生細路出嚟搞事,自己就漁人得利銀銀腳上連登,羨慕死人
就係咁撚鳩
興中會夠話「驅除躂虜」
但推翻滿清後,就變咗五族共和
所有標準都會因為政治需求而飄移
多難興邦
中華民族偉大復興

自己廢 場場仗都打輸就話中國文化愛好和平 但自己人打自己人打到冇停手
其實中共係咪又係咩人? 真係鄉下農民?
陳獨秀嗰啲都算係第一二代係知識份子
當時共產主義仲未證實到咁on9,吸到唔少知識份子加入
tui
歷史就係要討論先可以辯別真偽
咁梗係啦。
依家蒙古國都唔會認自己係中國人啦
lm
Sir this way 清朝版
唔係喎,我以前讀書係用火燒
用火燒咪全場一齊high撚爆
義和團搞事

清廷有意借義和團挽回面子
唔單止冇打壓 仲同列強宣戰
歷史﹑歷史人物﹑歷史事件 好多時都被描述到好片面 表現唔到立體真相

仲要就住片面歷史資料逼人做批判
呢樣先係洗腦
FOR TLDR:
結論 = 根本冇得咁比

治權:
戰爭後既不平等條約根本係好正常
打輸左杖就預左地、權、人是旦一樣甚至全部冇晒架啦
咁本事想平等咪打返贏佢
同期例子:
1864 Second Schleswig War 丹麥輸晒成個 Schleswig-Holstein 俾 Prussia
1871 Franco-Prussian War 之後既 Treaty of Frankfurt 法國要賠50億法郎、冇左Alsace & Lorraine、德國駐軍、貿易等等
都仲未講日本WWII之後直頭成個政治體制由美國重新訂立
加上當時清國既法制落後,根本冇公平審訊,信唔過佢係好正常
用返100年後既依家做例子,12子送中你都想佢地返香港審啦

平等貿易:
當年調返轉清國人去歐美各國通商有冇港口等等既限制?

國家收入:
簽完所謂「不平等條約」,冇左關稅自主權之後
海關稅收不跌反升

平民生活質素:
睇人口增長就可以反映到
人口增長不外乎移民同生仔
詳細黎講依家你係香港生活都應該感受度,呢度就不作討論
而當時黎講,割、租左出去既地反而愈黎愈多清國人湧入去
e.g. 上海、香港
如果冇工開、冇飯食、生活慘過其他冇俾人割既地方
換轉係你都唔會想去啦
中国人真係7
定係你搞錯左啲野
中國堅稱唔承認南京條約同北京條約,英國仲管治緊既時候已經堅持香港島同九龍係中國自古以來既固有領土,不過長期打算充分利用所以先繼續留住香港既地位,入左聯合國之後已經即刻將香港由殖民地名單剔除,改為係中國領土
你講緊而家既中國?
但我講緊一百年前既民國
簡短講下我既睇法啦
1. 不平等條約係好平常,但唔代表佢既存在係公義
你舉例既係武力推翻已簽訂既條款,而民國揀一條和平既手段(主要係唔夠打),去增取各國支持,例如派民兵參加一戰

2. 平等貿易係較現代概念,大清直情無乜相關知識

3. 不跌反升有兩個原因
一來清政府本身無乜關稅概念,本來都無乜抽稅,所以基數低
二來因為越開越多港口、入口商品又增加,所以稅收自然增加
但無咗關稅自主,到有一日佢想加稅,減少入口貨都做唔到,保護唔到自己商人,呢個先係問題

4.
英屬香港,十幾個租界既上海,係比起其他地方更繁榮,不爭事實
但民國政府想自己發展本國工業都有限制
一戰後國際社會都提倡過「民族自決」概念,只係日本都係戰勝國,日本利益唔使放棄

我唔係想幫清 / 民國洗白
只係想指出啲條款主要都係對發展有影響,佢想爭取廢除係好正常
睇唔到,要subscribe先得
後尾慈禧咪賭贏左, 仲成功滅左載漪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞