洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
由學生時期讀近代中史開始,我地不停讀到「八國聯軍欺凌中國」、「英國用鴉片毒害中國人」同「簽下不平等條約」等等,由嗰陣時開始就比老師灌輸啲係「中國好慘,外國係仆街」等等嘅意識⋯再加上當時「老師教嘅就一定啱」嘅心態,令到我地(可能得我係咁)唔識反思,令到我(地)以為中國真係咁可憐,咁多個國家夾埋去蝦一個國家

所以我搵左幾樣野同大家討論下當時老師點樣洗我(地)腦,詳細歷史唔多講,相信大家都讀唔少,純粹講吓當時老師冇講過嘅嘢同我自己嘅感覺

1.)火燒圓明園相信好多人都讀過圓明園嘅歷史,據當時老師七情上面咁講「英法聯軍好可惡咁搶掠完圓明園嘅寶物後仲一把火燒左個咁靚嘅後花園,目的就係想毁滅罪證!」
當時嘅我好天真咁信左
後來得知老師講啲唔講啲,火燒圓明園嘅導火線係當時清廷捉左一批英法士兵,對佢地百般羞辱甚至將一部分士兵折磨至死,而當時嘅英國大臣為左報復,所以批准英國士兵做佢地想做嘅野
另外有一個說法係關於英國使者巴夏禮,當年英國派遣使者巴夏禮及數十人去北京進行談判,但巴夏禮等人因唔肯跪拜當時皇帝而被收監,當中除巴夏禮及少部份人外,其他人已經被折磨至死,最後英國決定攻打北京,而英國大臣知道皇帝最鍾意圓明園嘅設計同裝修,所以一怒之下火燒圓明圓以洩心頭之恨(亦有一種講法係當時圓明園內嘅寶物大部份係宮內嘅太監同宮女偷走,只係得番大型嘅青銅瓷器因為太大太偷拎唔走)<<<<<中國人特色
剩係記得支那廢到仆街抵撚死
最記得係支那廢到要射沙炮
2.)林則徐虎門禁煙

以前唔識分燒煙同銷煙,所以之後索性用禁煙
當年個老師(無錯,都係果個)好激動咁講「啲鬼佬用鴉片毒害左我哋成千上萬嘅中國人,林則徐係一個大英雄,喺虎門晒啲煙」,當時我唔覺佢有咩咁偉大,淨係覺得佢好夠薑,居然夠膽同英國作對(事實係condom,銷完煙之後仲比人罷免所有識務發配邊疆

換轉係今日,如果一班支那人去萬寶路個廠到,話你啲煙危害健康搞到人哋有肺癌,陽痿⋯⋯之後埋撚晒萬寶路會點?(班大陸人轉頭掘番晒出黎)

正如樓上所講,鴉片都係一門生意,學填海華話齋「有人買就有人賣」,你無啦啦去銷晒人地啲貨人地唔打獲你就奇啦
依家都係
仲搞到班中國人一聽到大麻就諗起毒品 = 鴉片戰爭 = 不平等條約 = 民族恥辱
自動上綱上線咁跳哂掣
折磨人哋嘅士兵到死,人地打鳩佢算唔算挑釁?
八國聯軍係慈禧自己向八國宣戰
咪就係 有讀過中國歷史就會好憎中國人,你愛國一定係反共產黨
義和團屠殺外教官同佢地家人、傳教士,人地先還拖
你唔係真係覺得真係呢個理由呀嘛?
咁你都係乖乖哋睇返人民日報啦
世史唔係咁教喎
洗唔洗腦係睇個人既
我既印象就係中國近代都係垃圾
清朝由盛轉衰,民國初期立立亂,咁大個地方打仗又唔夠咁細既日本打
最後搞大煉鋼又唔得,又餓死幾千萬人,六四殺學生
洗腦如支那咁,都出左d識反思既後生仔
雖然呢d說法都未必係真,但讀到呢段歷史正常人都怪清廷腐儒on9啦,比人打到仆街仲信咩義和團刀槍不入,仲同其他國家宣戰
佢地無咁蠢.
慈禧之前仲搞過維新, 向西方學習, 成個中國都係鐵路電報 (咪義和團要拆個D鐵路邊度來?), 朝庭點會唔知西方幾勁? 八國聯軍事實上係慈禧權鬥攬炒既結果:
1. 義和團四周圍殺人放火, 朝庭WFC
2. 有個親王定將軍帶重兵來到北京, 話要幫手平定義和團
3. 慈禧收到風/定覺得丁友係來皇帝派來玩軍事政變, 要推翻自己, 慈禧話義和團係自己人, 唔駛勞煩, 自己搞掂
4. 個位人兄唔走, 仲好似要進攻咁, 慈禧手頭又無兵, 就玩招勁既, 明明個八國都係邦交國來但都各八國宣戰, 實行大洗牌 攬炒
5. 八國聯軍入來, 義和團變condom. 比八國聯軍射完返轉頭又比清軍射
6. 仗打完外國話你宣戰戰敗, 要割地賠款, 李鴻章話宣戰係被義和團迫, 唔算數, 八國聯軍入來係一齊幫清政府滅匪, 清政府願比返錢
3.)不平等條約

跟據記載,清政府共簽下十份「不」平等條約,
當中有「南京條約」、「天津條約」、「璦琿和約」、「望廈條約」、「馬關條約」、「辛丑條約」、「北京條約」、「中俄蒙協約」、「塔城議定書」同「廿一條」
每一條嘅內容唔細講(我亦無咁好恆心逐條睇逐條打
當中不外乎話唔甘心情況下要割地,要賠錢等等⋯
喂,大佬呀!家陣你打輸仗要賠錢好正常呀,打官司輸左都要比堂費啦,你自己國家腐敗打唔贏人哋,人哋要你付出先至停手我覺得好合理喎
你講洗腦我反而好奇,點解外國名人幫食店同運動用品做打手係理所當然,點解我地又咁中意話香港藝人「打手嚟嘅」「收咗錢嘅」
其實同林則徐傾鴉片既英國大臣都係反鴉片
但林則除做得太過份先要強硬回應對方 捉左啲英國商家佬
仲有鴉片中國自古以來都有食開,中國係反英國傾銷,唔係反鴉片
所以英國賣鴉片毒害中國人根本唔成立
即係中國煙草每年都好多人肺癌死但因為係國家經營唔係鬼佬公司所以就冇人屌煙草毒害中國人
問題在於屌外國名人使打手果啲可能喺外國論壇,我英文唔好唔夠佢地屌
又block一件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞