洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
政府養黑社會打對家,背後支持然後扮自己唔知
橋段覺唔覺好熟?

不過人哋背脊骨夠硬,你話得唔知控制唔到,咁我就話得唔信要出兵保護自己國民,以免你控制唔到。
全冇都有教不過選修
當年我聽既版本係:鴉片係英國人帶黎中蟈,大量銷量令中蟈人上晒癮,係侵略前搞虛中蟈既手段黎
完全唔知中蟈本身都有鴉片
紅白內戰、巴黎公社、屠殺紅蕃、越戰化武
全部都係有返咁上下血腥
只不過係64咁岩發生喺近代啫
(不代表本人立場
以前啲人對鴉片嘅認識就係娛樂用品咁,好似啲人食水煙咁

鴉片戰爭,尤其係第一次,根本就係因貿易而起嘅戰爭嚟

你唔考慮當時嘅價值觀嘅話,咁講全世界都係道友啦
造神姐 本質係一個廢版毛澤東
但我真心覺得日本係癡撚線
731部隊,慰安婦果啲,又逼同族殺死同族…我真心唔明點解同樣身為人類可以做得出啲咁既野,仲要唔止侵略一個國家,逼害一個國家既人

我每次諗到日本實行大陸政策果段時間就會覺得日本人好撚恐怖,仲會有啲反胃,因為啲實驗真係就咁聽到都覺得好嘔心,雖然都已經係過咗去既事
扯旗導致打唔到仗?
聽講玩屎一單嘢 葉某啱啱擺好之後英國炮艦就一炮飛過去 雖然打唔死葉 但噴到佢周身都係💩💩💩
所謂「不平等」條約都係孫中山炒民族主義先咁宣傳
有咩毒品唔係娛樂用品啊

毒品之所以成為毒品,就係有人濫用佢本身既實際用途,好明顯當時英國佬就係利用呢一點做鳩清朝

估唔到今日咁多傻鳩幫佢洗白
真 因為義和團殺人僑民拆人教堂先
5.)義和團

講個笑話你地聽呀,義和團喎
班小學雞殺氣仲勁過佢地
以前老師形容義和團係一班「由民間自發抵抗外敵嘅坊間勇士團體」<<<<好撚深刻,但事實上到我大啲所理解同樓上咁多位師兄嘅資料所得出嘅結論,佢地只係清朝所縱容嘅「山賊」,某程度上係呃飯食呃騙子⋯(詳情可以睇番#186、#226兩位師兄所講)當一個戇鳩嘅人信左一班戇鳩嘅人,個下場係點相信大家都有目共睹,義和團不停吹奏自己神功護體同刀槍不入,但喺一開戰嘅時候未標得切童嘅時候已經被人收割左,我相信當慈禧太后知道左之後嚇到屎都瀨埋,(班撚樣又話刀槍不入嘅)義和團都得,少林寺十八銅人都得啦
中學嗰時老師講到好憤慨 但我淨係覺得中国好廢 又冇自知之明 日鳩日都唔夠人哋打 柒到乜咁
公道啲講,都係迫人地殺自己人,但依家支那係鍾意自己殺自己友喎
仲要係自己撩交打先
突然覺得我中學嘅中史Miss教得非常好 幾客觀
我完全無洗到腦
我諗應該係你個中史老師嘅問題,我都修中史同世史,完全唔覺得有比人洗腦,返而因為讀中史而好憎共產黨
你估真係信咩
民氣可用先係重點
以前聽講過英國成功喺印度種到茶葉
唔駛再俾清廷玩獨市
令到清廷收入大受影響
仲衍生咗一啲大事
有冇高手可以詳細講解下
AL 中史有史實論證 justify 到就唔會話你錯
不過我記得考到1976 only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞