洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2399 Like 34 Dislike
就算各清話我藍屍我都要講

當時清廷仲點有能力挑釁人呢?
連日本都打唔贏

慈禧無人已去到可用(變法失敗),先俾義和團啲白痴上到位。

八國就擺明大蝦細,同埋驚蝕底所以個個都乘機趁墟衝入嚟。清廷攪人地國民當然係錯,要受罰,應該受到相應嘅懲罰。

唔該大家,唔好因仇中共情緒而扭曲自己對歷史嘅認知同演繹。

發神經,公然宣戰呀,你以為係玩泥沙呀,從來就冇乜嘢邊個蝦邊個,你公然宣戰人地就派兵開戰回應,就係咁簡單
做科主任人工唔低,奶先係出路
終於有人留意,每個我都有諗過點配嫁
係,重要東南班巡撫唔撚理佢,圍埋約定唔打,史稱東南互保
短袖子…雜交
看看歷史,有時國與國之間嘅角力,可以係好似玩泥沙般兒戲。
說起「宣戰」,我即時想起波蘭被納粹入侵時,Phoney War都開始。英法對德宣戰,然後呢?

冇利益,派咩兵?
打仗要錢架,你以為係玩泥沙?
楊虎城同張學良真係仆街仔嚟
前排睇本日本人寫中國歷史都諗到呢樣嘢。
細個老師講乜我哋都基本上喺聽曬接收曬
係大個咗先識得周圍搵啲史料再分析
笑死
林則徐晚年夠自己賣啦
然後呢,然後英國咪派出遠征軍喺法國集結做準備囉,後期俾德軍打到要倉促撒退咁呢個係德軍本事,但唔好屈人地同盟國冇做過嘢,你都識講打仗要錢,要時間準備係好正常

重有,八國聯軍都係倉促集結而成,清廷係同十一國宣戰,有3個國家已經冇派人,有幾個國家只派得幾百人,但清廷連咁都唔夠打,如果講到八國聯軍咁鍾意大蝦細入侵中原嘅話,佢大可以唔理東南互保打埋東南各省,但最後有冇咁做?
明明係清向八國宣戰
直接瓜分你中國都得啦
點會淨係要租界同你做生意 大蝦細?
咁清廷打西藏又係咩
講事實: 八國聯軍救了中國老百姓
會比教育局釘牌
有一種講法係當時圓明園內嘅寶物大部份係宮內嘅太監同宮女偷走,只係得番大型嘅青銅瓷器因為太大太偷拎唔走

當年1924年馮玉祥把溥儀趕出了紫禁城,溥儀搵佢老師莊士敦點算紫禁城財物,發現好多寶物都比太監、宮女賣走哂
慈禧食鴉片成個波咁生吞,想唔死都難
其實當時中國都向英國出口好多茶葉同絲綢,但出口收入唔夠cover買鴉片條數,所以先想銷煙,而銷煙係銷哂英國D貨,但中國其他好多地方都有種鴉片,清朝係想中國人食中國貨,唔係食英國貨
Phoney war其實唔phoney
https://youtu.be/m3Eedvl3qdo
中共不停篡改歷史
支那狗呢家講緊既番話就係清朝班生番發明既垃圾話
咁努力去反清 到頭來仲要幫班入侵既外族保留文化
毀約咪最平等
同盟國當然有做野
咪就係燒到埋身先做囉
Phoney War哩個term就係因為咁樣而出嚟。 備戰就從古到今都一定有,點解其他時候不會咁樣highlights備戰時期呢?

我想講嘅係清廷「宣戰」係唔可以用今日中共國力嚟諗當時嘅意義。

等於一個成年男人見到個八歲嘅小朋友話「要打巢你」你有咩反應?

我講「大蝦細」唔係單單指八國聯軍嘅行為,而係從古到今所有嘅外交行為(包括戰爭)從來都係咁玩。
甚至唔需要整體國力強過你,只要喺可以見到特定範圍裏面得到嘅利益係值博,計算過覺得可以就會打。如日俄戰爭。

點解唔理東南互保打埋東南各地?
咪就係因為佢哋計算過覺得咁樣唔抵,所以唔咁做。永遠都要選擇最大利益化嘅方法
如果瓜分到,你認為唔會發生?
後來日軍少壯派就係咁諗,結果反而泥足深陷。

清延打西藏同任何軍事行為都係一樣,就係利益。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞