洗腦教育真係好恐怖

586 回覆
2403 Like 34 Dislike
認同,但唔關樓主po既野事,我家廢老13歲前係大陸,之後偷渡黎香港,但都仍然心繫祖國,明明全家都被迫害走佬黎香港
大佬呀
慈禧自己宣戰跟住殺人
中國都識雖遠必殊啦
佢當年向十一國宣戰
所以有三個國家唔打都有賠款收
我記得我讀個陣唔係咁
我讀個陣都係清朝on9先
同埋其實而家個情況都同清差唔多
同解洋務運動失敗同「百日維新」
唔係就因為人民質素問題咩?
以前封閉,人地去到工業革命,清都仲on99咁
到咗中華人民共和國建國又有文革,一直都落後緊咁
然後而家就防火牆,即係呢百幾年,所謂既「中國」都係咁

利申:我靠記憶唔知有冇錯
大中華思想嘅必然結果
如果單純拆八國聯軍出黎講就一定係
係慈禧縱容義和團 再信佢地刀槍不入
然後對萬國宣戰
但計埋遠因,又係列強都發覺大清係垃圾 然後過晒黎割地 攞資源
之後班義和團先出黎搞啲領事館
咁但係英國要打大清又因為佢過黎傾生意都俾人侮辱
所以個人覺得清末呢段歷史好難講邊個岩晒邊個錯晒
唯一可以肯定係清政府腐敗 垃圾

我自己覺得更加值得諗既位
點解蒙古人同滿人打勝仗 搶左中原番黎
會變成元朝同清朝
明明係外族入侵既黑歷史
即係if you can’t beat them, join them
成千年前已經有被中國人

介紹你睇呢兩本余杰既書 好好睇
講好多共產黨同國民黨不為人知既陰暗面
至少傳統教科書唔會講
正確歷史觀好重要
公道啲講句
風嗰個講法係日本人自己都咁講
話自己國家係八百萬神之國
有神風護國
「辱華」囉,真實中國地區歷史大多都係外族皇帝辱華人史。
冇乜可能啦
香港咁多隱性大支那膠
唐嘅統治者唔係漢人
應該咁講
有能力比錢買和平證明個國家好撚有錢
但傳統中史觀會話送一埋士兵去死先叫威
買和平就係廢係笠水
Lm
記得當時聽冇乜特別感覺
可能因為由細到大都唔中意支那
保護自己國家嘅國民咪係保護自己國家嘅利益囉
都唔會奇怪嘅

即係宜家我哋唔夠黑警、港共、中共打

如果有日美國打柒咗佢哋

我都會覺得我哋打贏咗
中國共產黨初期都係種鴉片起家,憑乜話英國人

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/特货
最鐘意話英國人放毒
你知道馬萊同艾爾迪亞人係乜
有咩劇透
八國聯軍教係咁教,但唔知點解當時我完全冇中國好慘嘅感覺,當故仔聽
白髮蒼蒼咁屌
不過當然就一定有啲大中華想法架啦
讀歷史一直都覺得係“中國”垃撚圾
互相吞併搶地搶資源既時代 垃圾俾人打係基本
人地用火槍大炮 你仲義和團神打上身挑機
中國“五千年”歷史裏面 永遠都係科技落後 貪污 領導無能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞