[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔介意open back其實HD58x抵玩,直推都ok
話時話隻560S好似冇乜聲咁
用緊入門 sennheiser HD4.4
想搵隻升級野 notebook dac 直推都好聲
依家重係未 momentum over ear 都叫好聲?

P.s. IEM 玩過ie60 80. 現在用fender nine1 就算
唔介意open back其實HD58x抵玩,直推都ok
話時話隻560S好似冇乜聲

部amp唔夠力推?
oh
I see
請教吓咁多位,dac 同amp 既gain setting 巴打係點set?
dac 個gain我估你想講dac headphone out個gain?
咁就要分清楚,一體機有3部份:
digital to analog -> pre amp -> headphone buffer
digital to analog 個output本身係冇得校gain, 得一檔gain,呢個亦係lineout
跟據我荒廢多年電路記憶,headphone buffer 個 voltage gain 係1(一般講校gain 係講voltage gain)
所以你實際係校緊 pre amp 個part 個voltage gain
重寫你個點題:amp 個gain點set好?
咁會問得準d,因為dac本身係唔要gain

有時會聽到部機唔同gain 會唔同聲, 發生呢個情況個時主要會見到:low gain 多d bass, high gain 少d bass, mid gain 介乎兩者之間。呢個現象gain bandwidth trade off:gain 愈大,frequency response 個有效範圍愈窄

如果部amp設計得好就唔會咁易聽得出唔同gain 會唔同聲,咁就點set都ok

gain bandwidth trade off之外,amp本身設計如果唔夠穩定,可能唔同gain之下個frequency response會變形,呢樣就要逐部amp睇

如果部amp設計得好,gain bandwidth trade off唔明顯,校咩gain就睇你隻headphone有幾難推
我習慣用volume 9點位做標準。如果扭到9點都唔夠大聲咁就校大d個gain。

講咁多野,其實總結都係得一個道理:每部機都唔同,你要自己試下
即係聽聲收貨啦
thx打手巴
想預下budget 先
唔想太複雜,adi-2係唔係唔加amp都夠用
呢部太貴
budget 萬5以下,巴打有冇推介
- combo
- 易夾耳機
- 夾mdr z1r
- 有4.4 balance out (opt)
- 性價比高 (opt)
定睇返post頭list個幾部就得
加多少少系列
玩日系耳牛聽日系歌,緊係配番日系機
其實係預1萬左右,萬5已經加多左少少
買二手啦
z1r唔係咁易玩
z1r唔係用luxmwn玩真係唔建議買
二手luxman da250要唔要
同z1r夾唔夾
btw p750u二手都唔係要買就有
adi2 代理執咗可以係邊買
我覺得揀好headphone先,可以照用player,寧願揀d易推headphone
主要係揀個調音方向,方向啱而覺得player唔夠力先加amp
2萬蚊多數用唔曬,有淨錢用黎買amp或者再儲多d先買amp
headphone係成個系統變化最明顯嘅元件,冇headphone就乜都冇得講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞