[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
多謝分享,雖然唔係for我但都學到野

我鐘意封閉式多少少,原因有

1)初買時習慣通頂播歌煲,open大聲到全屋聽到,close好少少,但一樣大聲

2) Close既音場窄係缺點,但同時個bass o岩我口嘻多dd,有種凝聚既感覺,呢個同bass量無關

但選擇唔多,來來去去果幾款

想請教,推denon既headphone,BHA100係好既選擇?還是差唔多價位有更好選擇?唔該
呢個唔識估,去試下好d
唔該
揀左dac先,多數dac都有headphone out,唔夠先再夾amp

當然都可以一黎就試dac夾amp
聽ACG的話鐵三角應該打哂咁濟
denon 7200我覺得聽日系女聲唔係話特別好 但係聲雜食啲 但係建議試一個鍾以上先好 因為個headband design on9
9200可以試下 個人聲有陣染味
兩隻都易玩 唔易出壞聲

有錢的話Z1R同ADX5000應該係最好既選擇 不過你要預DAC同AMP噴多筆錢
有道理
aeon 2 closed
player有平衡又夠力水嘅會有另一種體會
點睇Focal Clear Mg Pro

少V 人聲同高音好襟聽
acg 好似麻麻
聽過clear pro
即係505系列唔會停產住
之但係呢部新嘢有4-pin XLR instead of 4.4mm Pentaconn?
新手入坑一年
淨係玩過598 612 7XX
近期想搵隻beyer試下
本身淨係諗住880 990揀隻
不過見到外國網Amiron ~$2800想問下抵唔抵?
Amiron同1990比大家又點揀?
用緊入門 sennheiser HD4.4
想搵隻升級野 notebook dac 直推都好聲
依家重係未 momentum over ear 都叫好聲?

P.s. IEM 玩過ie60 80. 現在用fender nine1 就算
見Z1R有4.4頭,有咩DAC/ AMP夾到/推薦
z1r應該夾chord機會幾好 e.g. qutest
夾adi-2應該都幾好 soekris就應該會仆直
amp就唔知了
你去試試先好啲wor 到時試岩再帶出街試DAC都得
z1r夾p750u
Amiron試過唔錯,1990冇試過
2800好似唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞