[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
其實香港有冇workshop可以改
有啲想改走7506條電話線出街用
r studio 應該得
小許/小修小寶/R studio?
Ifi zen dac
第一次試耳牛
咁樣係咪叫平均?
唔知佢地有無得改kph 30i 改做可換線
770比990暗 btw要人聲就一定要試HD 600系列
呢個我都覺得有d怪,beyerdynamic好少話暗
唔尖已經好勁,應該好聽
我覺得佢講嘅暗同我理解唔同
如果beyerdynamic唔尖聲我覺得已經係平衡
我覺得你可以試下HD600夾zen dac, 人聲會唔同d
或者AKG個d,e.g. k612, k701, k702, k712等等
AKG應該會sharp 過senn記少少
再想要sharp d仲有鐵三角ATH-AD900X

利申以上除咗HD600之外冇試過,靠估
AD900試過 同880個高頻延伸差唔多 但平滑啲
beyer人聲暗 好似唔係好對路
今日終於收到部adi-2 dac 2月19號寄前後要17日
headphone初入坑,推660s好好聽

IEM頭力水唔大 (相比黑磚3.5好少少但唔會相差好遠)
推e3000之類啱啱好,多動鐵 (roxanne ii 原裝3.5線) 都推得唔差定位同細節都出到,只係音場相比黑磚4.4會細一個圈,算係少少美中不足
背景超靜,用原裝火牛同usb線都聽唔到底噪

So far都滿意,但又唔會有一種驚為天人嘅感覺
唔關open定close back事架可
唔知係990個base出d定點
感覺上有少少遮住左人聲咁

IEM頭力水唔大都可以用headphone 頭
慢慢玩會愛多d呢部機,基本上用推好多唔同機都有唔錯效果,係一部好好reference 機
質素穩定、flexible,基本上少好多煩惱
原來係咁
呢個係人聲唔突出/bass太出而唔係暗
暗聲會係聽落冇乜生氣
的確唔關open定close back事
咁AKG, 鐵三角應該啱你多d
senn記可能都得
巴打盲狙?
我一五一六緊揀邊部機
係啊,之前想去曾福試但係連demo都賣埋

嬲嬲地就自己上thomann買
唔該曬巴打
一年幾冇返office,今日返到聽返office setup 覺得幾正
HD-DAC1 -> 老翻BCL-> HD58x
(今日冇打算用HD600
成年都wfh咁爽
有好有壞啦
WFH之後同香港同事溝通煩d,做野效率低d
咁你係想要人聲前啲
加多小小HD6XX
鐵三角好多隻都得
7506/CD 900st 都得
上完華仁影音無咩野買咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞