[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
部SRM-700T俾屋企人整跌咗, 搞到面嗰塊版歪咗, 算唔算豬咗好多
用開放式出街,係你比人屌之前你自己聾咗先
係屋企就ok,除咗個別headphone漏聲太勁有機會嘈到家人之外數冇問題
當然你屋企好嘈e.g. 有人鑽牆, 住公路/劏房咁就人地會嘈到你

既然要出街,closed back啱用d
淨返呢d都可以試:
ATH-M50x
ATH-MSR7b
AH-D5200
Meze Audio 99
呢d用手機jer仔/電腦直推都夠大聲,dac都慳返
當然你要usb dac個d就慢慢先諗都未遲,headphone重要d
咁大鑊
多謝解答, 就照你意思試
好奇你呢四款相比b&w p7點?
但我怕電腦音效卡或者手機直出唔夠靚, 上網見到個DragonFly Cobalt既jer仔聽講電腦用手機用都唔錯, 你點睇?
D9200 係用竹木做,相比淨木製耳機聲音風格係咪相差好大?
b&w p7冇試過,no comment
鼓勵巴打試埋佢
講漏咗Aonic 50都可以試,呢個有ANC,不過之前有巴打試過唔錯。唔開ANC又得
唔洗怕電腦on board或者手機唔靚聲先,呢d你冇一對好headphone係聽唔出
到你之後聽得出電腦on board或者手機唔夠好先諗換headphone/加dac都唔遲
除非你target個d headphone冇amp係推唔掂,否則dac/amp唔係入門必要
所以如果HD600個d啱你,咁你就都諗下用咩amp/dac
btw 聽講aonic 50插usb 線用佢個內置dac幾好聽,相比無綫/3.5有比較大差距
強國搞擴音機o既, 好多學習Accuphase 副社長 鈴木雅臣寫o既教科書, 佢o地翻繹o左做殘體, 但Chi-Fi就學唔到Accuphase o既職人精神, 追求品質而非市場, 更加冇創新

Chi Fi好難有被稱為"日本國寶級音響" o既品牌, Head Fi類都一樣

<<專訪Accuphase三位營運主管>>

https://pixmag.pixnet.net/blog/post/18581007
推邊隻headphone?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞