[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
UD505?

支咪係blue yeti 嚟㗎?
想請教
想買耳機,任何類型都得(in ear, open/closed dynamic planar , you name it)
我用開iPhone Spotify ,電腦係mac機,唔會用其他
想買個係bass勁dd嘅,要bass清楚,想知bass係到彈緊咩,但唔想overwhelm 其他音
筆直5k-6k可連amp/dac
thx
巴打用開乜headphone/iem?
blue啲mic好咩
我無咩點玩耳機嘅其實
只係最近心血來潮想玩番
之前係用鐵三角IM02 ,換埋淘寶銅線,同埋加咗個lighting amp,好細條好似AAA電池size嘅amp咁

只係最近聽番metal/indie/edm想要好d嘅耳機

我暫時睇中Hifiman sundara同 ifi xcan
唔知得唔得,其他都ok嘅
但人在英國無得試耳機
sundara 我印象中係聽人聲pop 或者輕音樂多(加上係支廠野)

會唔會想試下grado
我唔多熟
不過usb mic 入邊應該係幾好
但係我諗唔係usb 就大把對手
要靚bass嘅話推hd58x, dac or amp可以之後再慢慢揀

如果想要bass收得快啲同埋聽metal可以揀grado hemp
因為我上Reddit 問d鬼佬叫我入sundara ,佢話d bass係正,但唔多,要用eq野搞完就好好(佢話)
Grado Ps500e同sr325應該係唔錯既選擇
Beyer既 1770同1990應該都得

不過你冇得試就麻煩啲
我都諗過,但成日都無貨,ebay買又貴過公價
58x嘅話drop 官網仲有貨
hemp就上Amazon買都得
唔識,係個樣唔錯
想問下drop上面見到hd6xx 係2month left
係咪解2個月之後先出貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞