[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(28)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
審慎理財!量入為出!應使則使!
巴打點解咁感慨?
呢幾日豬左幾多
收入減少
無豬
我係資產分配者
LM
lm
用家
不過喺肓追
啱啱開始接觸耳機, 想問下大家點解都無講sony, b&w, b&o 呢啲牌子?
因為我想買個頭戴式既有線耳機, 5k樓下
主要聽流行曲, 但又唔知點揀好
B&O, B&W太低調,低調到有冇新headphone出都唔知
香港都好似唔多見/唔起眼
Sony headphone唔係冇講,CD900ST都多人講,係1AM2, Z7m2少d人講
主要係暴光率低
Sony player, iem暴光率都高,呢個可能係香港市場問題,Sony 冇賣headphone廣告,主力推iem 同player策略上冇錯
sony headphone 用返Sony野夾穩陣,唔洗頭痛。MDR Z1R除外
我覺得Sony 野同Apple一樣,你鐘意Sony就要玩全套
唔鐘意Sony嘅就一樣Sony野都冇結果上1AM2, Z7m2呢d就冇咁多人討論
ANC個d就算啦,聽歌唔好聲

唔知點揀好係正常,因為你真係要出去試,冇人可以話比你知乜野一定啱你,最多幫你收窄d範圍
特別係由零開始接觸就更加要自己試,網上review一來有d係用錢買返黎,更重要係其他人感覺同你一定唔同,review講到幾好都冇用

巴打你開頭唔一定要用5k咁多,你可以跟post 頭個d推介去試下,主力試1k到5k個幾組
香港唔係全部都有,所以實際上冇幾多你可以試。呢d都可以試到:
MDR 7506
SR80
ATH-M50x
ATH-MSR7b
DT770, DT880, DT990, DT1770, DT1990
HD600, HD660s
AH-D5200
Amiron Home
Meze Audio 99

實際上睇你會點駁個headphone,有d選擇可以skip
多謝樓主解答!
我打算買一個dac同一個耳機, 點樣配合會比較好?想一套用哂落android同pc到聽歌, 如果開放式音質好啲就用開放式, 但係想問下係街聽開放式係咪真係會嘈到比人屌
感覺上開放式啲聲開揚啲好似喇叭咁, 雖然我主要都係屋企聽, 但有時戴出街搭車都想用
因為上網見到有啲人推b&w同b&o, 好似唔錯
但香港又真係好少人講, 所以想問下意見
我依家出去泛音到試聽下你講個啲, 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞