9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
各位師兄,想請教大家意見,最近出左offer,唔知點揀:
背景資料:800萬左右既樓,借8成半
1) HSBC: H+1.3%,有ML,Cash rebate 1%,中介再回0.1%
2) ICBC: H+1.3%,有ML,Cash rebate 1%,中介再回0.2%
3) BEA: H+1.3%,無ML,Cash rebate 1.4%,中介再回0.35%

主要考慮緊要ML好定係多啲回贈,因為借8成5,要做到轉按可能都要等好多年(eg 10年),所以有ML又變得好似好重要,希望各位俾下意見
想問下兩個人月入合共約57,000.00, 其中一個做擔保人,如果想買around 740 -780萬樓,最好當然可以就做9按,如果唔得都可以85按,想問下有無機會做到mortgage?
佢話10年後,唔洗按保先轉wor
但係佢10年先甩到按保, 有無錢放落ML都成問題
無得計10年,但有30年
儲Asiamiles係用咩方式?
grant loan有冇話幾時要找,張單要2個禮拜先寄到嚟,申請前應該未找得切
可唔可以話張單到之後馬上找咗佢?
另外要幾多間銀行月結單?出糧嗰個就夠?
求救各位巴打,如果申請按揭時用星之谷
銀行申請時要我報中介cash rebate. 係未就咁填loan size x 0.1%+$1800蚊就ok?
星之谷個message 又話要星之變賞
loan size - 銀行cash rebate 先再乘 0.1%, 驚填錯會搞到批唔到mortgage.......
請問有邊啲銀行drawdown前會做employment check?
我2月頭經星之谷搵citi
到今星期都無消息
再打去問先知連MC都未上
個banker都叫我唔好等佢

最後揀左hs
Loan size ~5m
H+1.3 P-2.5 CR1%+0.1%+1000(星之谷回贈)
按保6折
嘩 citi咁搞咁耐
咁睇落citi真係搞好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞