9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
但唔係連租約買,係交吉買,只不過係交吉前有租客。呢個情況點處理?thz bro for feedback
問左啦
有間銀行geh職員話直情唔好係臨約到提有生約,博佢地唔驗樓就無事
但有網站又話應該係臨約到寫明有生約,均均真真,咁就驗樓都唔怕
所以想睇下有無巴絲係有一手經驗分享
你要小心睇下幾多年樓齡, 2手居屋好蝦人買, 例如23年樓齡借9成會變到得返14年還款期咁上下, 個每月供款額會變到好大 詳情要問banker唯準.

25年樓齡以下先做到9成按, 一過左就只能做6成按.
係囉, 好多時以為綠表易上車, 但一了解個2手居屋policy就會發覺好多限制.
如果發問個位巴打係講緊康田苑, 已經40年樓齡, 只可以做6成按.
綠本梗係抽一手啦
1月尾apply 今個星期終於收到offer
。HSBC, SC個offer基本一樣:
HSBC: H+1.3, CAP P-2.5, CR1%
SC: H+1.3, CAPP-2.75, CR1%

其實BOC好早都批左,都係一樣,但個按保只做到71折, 呢兩間就做到65折,都唔知點解唔同!大家都送ML戶口。

本身用緊HSBC戶口,但俾晒首期佢只肯免一年premier account fee。SC就送埋,仲可以儲Asian miles。

HSBC個H係低DD,大家點揀好??
有考慮油翠苑 見佢02落成但09先出售
如果政府擔保期係由發售日計算嘅話咁佢應該先過咗12年 9成半應該冇問題
請問白表買過25年嘅二手居屋可以7成按揭? 可以加擔保人?可以供30年?
一個人抽唔到400呎一手呀巴打 我都想呀
意思係買過30年已補地價居屋可以7成按揭?供30年?可有擔保人?
要成個半月先有回音
你借幾多%
想問下買二手樓借600萬
問咗星星有以下OFFER
HSBC,BOC H+1.3 CAP 2.5 1%CR 有ML 星星0.1%+$1800
BEA H+1.3 CAP 2.5 1.3%CR 冇ML 星星0.35%
ICBC H+1.3 CAP 2.5 1%CR 有ML 星星0.2%
HS H+1.3 CAP 2.5 1%CR 有ML 星星0.15%

係咪BEA 最好? 但係我又唔多剩錢比多幾萬首期
絲打你意思係銀行/按保公司想上黎驗樓?介唔介意講下係咪因為樓齡大所以要驗,thanks
請問大家星星咩嚟? ML又咩嚟?
新手
Thanks巴打,我都係睇呢個網

但銀行職員反而同我講千奇唔好寫有生約,一寫左銀行就點都唔會批唔會理你最後係咪交吉

另外又有一d網站講就算寫又好唔寫又好,如果銀行/按保公司隨機驗樓驗到有租客,都唔會批

眾說分紜亂到九彩
星星=中介星之谷,ML=mortgage link
Mortgage Link是一個高息存款戶口。該存款戶口利息與業主的按揭利率掛鉤。簡單而言,如業主在銀行A供2%的按揭利率,業主Mortgage Link戶口同樣可獲得2%的存款利息。不過要留意,Mortgage Link存款上限是按揭貸款餘額的50%。現時大部分銀行都會附送高息戶口給新按客戶。

意思係咪等於多咗一個銀行offer比你既儲蓄戶口?只不過係高息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞