9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我月薪 $32k 大公司全職員工 backoffice 合約寫明13個月糧, 做左3年半.
擔保人我個妹月薪 $20k 銀行全職員工backoffice 但只係做左2個月, 上年全年失業無返工. 而家現金得120萬可否買到 6百萬樓? 仲要計埋印花稅, commission, 律師...
擔保人最好半年至一年
按保有機會要你補交擔保人上年工作證明

留意埋擔保人有無稅單
393萬
6折咁正
有d銀行計mpf 冇d唔計
想問問,心儀想轉按去citibank。直接去分行問,定搵中介好啲?
兩個加埋月入幾多
好的唔該晒巴打!
分開兩份臨約, 正約同轉讓契就唔會
但即使上手已經分左契, 如果你同一張買賣合約買入就會計一單

你唔放心可以叫律師加個條款變 Conditional Offer,
即係如果單位買賣取消, 車位買賣都跟手可以取消
BTW, 車位按揭利率差過住宅, 年期得十幾年,
(而且你只係借幾十萬, e-banking P-loan幾分鐘攪掟)
你哋好
我想問有冇人知道
我同女朋友都係啱啱一月先至轉到新工
想知要過幾耐銀行先計我哋份新工為入息證明
聽講要做夠半年先計?先可以做到按揭?
渣打供款會計asiamile ?
https://www.edigest.hk/樓市/買-住宅連車位-想-按得更多-分契-五成-變七成-子非魚-151889/4/

「住宅方面雖然仍可申請最高8成按揭,但壓力測試的要求便嚴了許多;車位的按揭成數則需扣減1成至3成。」

技術上係,但你去一去按揭中心詳細傾好D
正常3個月 高成數按揭穩陣就半年計
4個月好啲,因為第4個月先會有前3個月既bank statement
唔該哂您
收到offer
Loan size 7.2M
Citi H+1.3 HSBC H+1.31
Cash rebate就citibank多9000
按保就兩間差唔多

邊個offer好啲呢 係咪hsbc 個H低啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞