9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實無人會答得實
因為批嘅係按保公司 而且case by case
但banker 或中介可以憑經驗畀到啲建議你

不過大路而言
數字上過到入息5成比率而過唔到放寬壓測嘅情況其實唔多

首先物業唔好係唐樓村屋之類本身難上會嘅貨
然後你嘅工作入息穩定 信貸紀錄良好
確保計算上唔會被打折扣
當然你本身要符合9成按保資格
咁機會就會好大
其實我依家都係睇緊780至800, 當然做到九成最好, 唔得85都ok
女朋友做擔保人,兩個人加埋應該都滿足晒啲要求,而且新界都算清白
我係咪應該將我最近睇咗幾個心儀嘅單位打上去銀行問吓先會好啲?
Sorry 新手成日搞唔清楚啲步驟
露台變咗廳?
即是露台圍封咗?

如果無入則咁係屬於僭建及可能違返公契
但如果物業本身無清拆令係唔會影響按揭

反而係買家要注意買入之後有被逼令清拆嘅風險
其實我依家都係睇緊780至800, 當然做到九成最好, 唔得85都ok
女朋友做擔保人,兩個人加埋應該都滿足晒啲要求,而且身家都算清白
我係咪應該將我最近睇咗幾個心儀嘅單位打上去銀行問吓先會好啲?都有兩三個盤
Sorry 新手成日搞唔清楚啲步驟
以我經驗

如果係估價方面
你未有臨約銀行係唔會同你去估價行估價
佢只會叫你用網上個估價機
無乜參考價值

但按揭鬆緊方面
你搵返mortgage banker 或者中介佢地應該會畀到啲指標你
不過因為你臨約都未有
佢認唔認真答你就視乎佢有幾helpful 了

要小心嘅係入息方面
固定底薪以外嘅收入計算方面各有不同
如有需要就問詳細一啲
Thanks!!
我同女朋友兩個收入加埋有75000,但係裏面有一筆 $5000固定嘅bonus,係我之前轉工新公司俾既,上年九月開始嘅糧單到今年九月都會有呢筆數,前年九月到上年九月就係$8000
唔知呢筆bonus會點計? 如果扣除左呢$5000得返七萬蚊又做唔做到九成?
如果係每月固定嘅allowance
一般都會全數計算
但如果糧單註明係bonus 我就唔肯定了

不過你個case 70k粗略咁計都應該借到
係按揭保費折扣嘅分別

我聽日打去銀行問吓,順便試吓網上搵中介先
祝順利
巴打按揭有無經中介?
如果無就應該間間都差唔多。
有經中介就可以留意埋,有d銀行例如citi, bea既中介回贈都有成一萬幾千蚊
萬幫 信唔信得過?
其實可唔可以兩間行用星星 一間用萬幫咁?
萬幫渣渣回多2-3000
臨約有寫
其實買家自己都要留意
兩個公務員 月入54290 想做林鄭plan買700萬樓 做85按 借埋按保 做得到嗎?
幾歲?
兩個都公務員,如果tu正常,稅單文件齊
呢啲靚case銀行爭住做
去到爆70%壓測都會做比你
即係咁講,唔好真係計到咁盡
未必簽臨簽個時有
叫aa追就ok
想問問巴打
如果擔保人無稅單 但有4個月mpf +糧單 +auto pay
想問問批唔批到按揭

背景:860萬樓 首期2成半
無稅單原因?
citi係好慢的
同埋特別嚴謹
其他citi供款入息比率係45/55%
你本身係唔爆壓測?
banker話計過應該可以借足8成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞