9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
5X無事
過60先唔得?
要上MC先唔得, 60定65以上
銀行係睇入息較高果個人既年齡
CR係唔計按保個舊
心儀嘅單位係未補地價點搞?
想問吓按揭保險有折既意思係成份保險有折扣?例如我要借360,000按揭保險,即係月供款1422
咁如果銀行肯肯做七折,係唔係即係變咗月供款1034 ?
咁咪補返地價 呢d業主同房署搞
我幫佢補? 佢補完我買?
我點知佢補完個價錢?
你唔駛理佢補幾多
如果業主係願意喺自由巿場放售
佢自然會開一個自由巿場價畀你

如果你想估計一下業主大概要補幾多亦好簡單
上網查下該單位當年一手放售時嘅折扣率
再乘返今天大約估價就知
我係咪睇銀行估價係咪就知補完約幾錢?
點解網上有d盤有晒未補同補左嘅價錢?
有d兩個價錢差不多,姐係假盤?
嚴格嚟講補地價係由房署處理估價
但估價都係搵估價行
如果有近期銀行估價(經估價行而非網上估價機)
咁乘返折扣率就大概知業主要補幾多錢

但業主補幾多同佢喺自由巿場放價幾多又唔一定完全對等
可能居二巿場無乜買家
自由巿場好多人爭 咁業主自然會起價
不一定=居二價+補地價

你首先要問嘅係業主是否有意自由巿場放售
有意的話自然有意向價
有啲業主可能覺得依家唔係補地價時機而拒絕都唔定
業主想兩邊放就會兩邊開價
因為補地價可以係簽咗臨約先搞

點解兩個價錢差不多?
價係自由定嘅

若然431估價正確
業主補價大概要一球左右
從兩個訂價嚟睇業主對單位喺居二巿場叫價信心比自由巿場大

而對於買更需要考慮嘅反而係估價不足嘅問題
綠表不嬲都貴D,因為Lump Sum 細,又完全免壓測。
我同女朋友搵得32K,首置想買500萬到,想做7成按揭,但見壓力測試入息要求差少少要$33833,又冇擔保人。
可以免壓力測試嗎? 請問點先付合免壓力測試?
曾經一人有物業,已經賣左係咪叫回翻首置可以免壓力測試?
視乎銀行 新按保壓測普遍係有寬減空間
一般入息6成半以內都有好多成功例子

但當然本身要符合一系列高按要求
注意入息計算 物業樓齡 類型 個人信貸紀錄等等

因為係邊緣情況
亦需要有備用現金以作後備計劃之用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞