9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想按7成左右
係, 但佢個+1.31 打和
計埋中介回贈通常citi bank好d
不過hsbc就方便d lor
其實邊到有得睇hsbc個h
其實housing allowance
申請按揭個陣計唔計入息?
fix就計
想問下轉按/提早還款 有冇著數

1.仲欠銀行 255萬 買時借270 萬 樓價 370 買入
現時420 左右

家陣 利率1.52

想問一下我做轉按 / 有 現金40 萬 提早還款或者想轉按有冇着數
我睇番上面條link 做對比咋唔知有無睇錯
想問如果老公自己供緊一層有6成按揭貸款既樓
當時做按揭嗰陣無用到按揭保險
依家想擔保老婆買一層8成按既樓得唔得
有so,過到壓力測試冇問題就轉

回贈多咗息口低咗睇唔到理由唔轉
想問問,會做九成,而家個情況有少少尷尬:

二月中俾細訂、成交期五月中。層樓落老婆名、我做擔保人。但係我三月中會轉工,問緊銀行,銀行話我千祈唔好寫任何而家份工嘅野去申請,如果唔係一定唔批。

幾間銀行都suggest我三月返左新工之後,等月尾出糧俾糧單同bank statement佢地,果陣先開始process。而家擔心驚趕唔切五月中成交…銀行話多數一個月左右都會批…

想問問呢啲case可以有咩做到?
我無試過但以前有問過banker類似問題

其實無乜嘢
只要係無縫轉接 人工有多無少 係穩定工作工種就唔會有問題

不過嗰時我係問佢新盤遲收樓會點
佢話會簡單再review 一下 於是有上面嘅答案

但如果你係依家入紙批咗又準時draw錢
其實我唔太知佢喺邊個位會知你轉咗工
如果唔知其實又係咪無影響
想問下係咪睇一個月果個?
我見佢又寫隔夜又一星期二星期一個月
唔知應該睇邊個
如果你無特別要求
一般就係一個月
收到最新offer
支銀 H+ 1.3 p-2.5 1.0 rebate 有ML 按保65折
工商 H+ 1.3 p-2.75 1.0 rebate 有ML 按保65折

邊個好d
工商有星星0.2rebate
收到最新offer

支銀 H+ 1.3 p-2.5 1.0 rebate 有ML 按保65折
工商 H+ 1.3 p-2.75 1.0 rebate 有ML 按保65折 星星0.2
行山 H+ 1.3 p-2.5 0.8 rebate +1500 有ML 按保65折 星星0.1

邊個好d
行山 出糧
支銀ml 可以分三份 可比一份兩老
幾時申請架你
二月頭
我都2月頭 但重未有電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞