9成按揭/高成數按揭討論 -8

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
師兄意思係,我一人業主申請,未婚妻同佢家姐 兩個人幫手做擔保人。三人都冇按揭首置, 上升3% 供款佔入息比率都係 65%?
佢家姐都肯做擔保你諗清楚做擔保人易 但遲下甩保要抬錢
Hello
想請教下 而家住緊個層樓 本身係由阿爸同埋阿叔一齊供的(已供完)樓係寫佢哋兩個名,但係而家阿叔話要賣樓 600萬樓 1人1半 阿爸得到300萬 阿叔都係300萬 ,請問一下如果我想繼續住呢到 應該要點樣按揭?老豆45歲 月入35k 做裝修 如果重按俾返300萬阿叔,咁我想住返呢到,個300萬 30年 計埋息 每個月大概還幾多? 唔該曬咁多師兄
咪住,「佢」家姐未必得,
HKMC要 「你」既直系親屬
我想買樓做9成
兩公婆供
但老婆產後11月先做野(停左3年冇做野),到現在做了五個月,正常收入有糧單,autopay出糧,mpf供款,會有報稅單。

咁樣過唔過到mc呢
係咪定期入票?有冇清晰糧單?mpf供款紀錄?
咁改成聯名業主可以嗎?
我同未婚妻落名做業主,佢家姐作擔保人

但99%錢都係我出,首期又係我供又我。其實我真係唔想聯名但係我人工又低,未婚妻又低,計個65%好緊啱啱好,想有個擔保人plan B
一般消費唔會
有指定信用卡分期就會
上年都有稅單?
加左名就係,佢家姐變左申請人既直系親屬
有入票記錄 戶口記錄 糧單
如果有埋張票既影印本(票上面有公司名)

咁就無問題
但無張票既樣都ok
阿媽有樓加佢名做擔保人好似做唔到9成按,要所有申請人係首置
上年11月先做野,冇稅單呀
請問mc點解?唔係好明即係過60得唔得?
黎緊想同女朋友出年買樓,但要加擔保人
但擔保人今年就夠60…真係R哂頭
HKMC 按保公司
先當$7.0M:
$0.7M 首期,$0.26M稅,按保$0.205M,
佣金律師當有折$50000
$1.0M 係唔夠,要借埋按保,即係要借$6.3M + $0.315M(用無折計)=$6.615M,壓測(60%)收入係$62665。
有事請教各位師兄

我原本係HSBC 有大概80萬 按揭P plan 未還
之後我走去加按250萬, 銀行只肯將 新250萬轉H, 舊80萬繼續P

於是有兩個問題想請教下
1.可否用加按的250萬 去還舊P plan的80萬
2.計過 我只需要200萬 就夠, 可否只攞200萬

萬分感激
想請教下新樓樓按做法係未同買二手一樣??
業權同按揭貸款係兩樣嘢嚟
mc 睇嘅係擔保人需為業主或借款人親屬

業權保持你全權擁有
將你女友加做按揭借款人就可以
當然你兩個要有共識
唔可以直接轉按?
講梗兩個加埋都唔夠,再加女朋友家姐
HSBC 唔俾轉
新加按 250萬 就可以H
舊按揭 繼續P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞